SKANDINAVCI SKLONI ATEIZMU

Vjera u Boga raste u Sloveniji, Rusiji i Izraelu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.04.2012 12:46
  • Objavljeno 18.04.2012 u 12:46
hinduizam-molitva-krišna

hinduizam-molitva-krišna

Izvor: Sipa Press / Autor: CHINE NOUVELLE

Filipinci su najreligiozniji narod na svijetu, za razliku od Skandinavaca ili stanovnika nekadašnjih država istočnog bloka, piše u američkoj studiji objavljenoj u srijedu koja bilježi da, što smo stariji, to više vjerujemo u Boga

Zemlje u kojima se najviše vjeruje u Boga često su katoličke, posebno zemlje u razvoju. Njima se pridodaje SAD, Izrael i Cipar, piše u izvješću čikaškog sveučilišta 'Vjerovanje iznad vremena i zemalja', temeljenom na međunarodnim studijama ostvarenima u 30 zemalja 1991, 1998. i 2008.

Približno 94 posto Filipinaca 'uvijek' je bilo religiozno, slijede Čileanci (88 posto) i Amerikanci (81 posto) nasuprot 13 posto Nijemaca iz bivšeg DDR-a i 20 posto Čeha.

Prema studiji, najateističnije zemlje su skandinavske i zemlje iz nekadašnjeg istočnog bloka (osim Poljske) s najvišom stopom ateista među Nijemcima iz bivšeg DDR-a (59 posto) koji nikada nisu vjerovali u Boga. Vjerovanje u Boga u padu je posvuda osim u Rusiji, Sloveniji i Izraelu.

Naprotiv, vjera je sve jača kod starijih osoba. Prosječno 43 posto osoba od 68 godina i starijih sigurne su da Bog postoji, nasuprot 23 posto u dobi od 27 godina i mlađih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!