SVE ZA MIR

Visoko mirovno vijeće razgovaralo bi s talibanima radi nacionalnog pomirenja

06.02.2017 u 14:49

Bionic
Reading

Afganistansko Visoko mirovno vijeće, vladino tijelo za vođenje pregovora radi nacionalne pomirbe, definiralo je ovih dana novu strategiju za stabilizaciju zemlje, a koja bi uključivala i izravne pregovore s talibanima kao i sudjelovanje treće strane u pregovorima kako bi u ratom opustošenoj zemlji konačno zavladao mir

'Pokušavamo iznaći načine kojima bi osigurali izravne pregovore s talibanima te kako bi tim dijalogom uspostavili pomirenje' kazao je glasnogovornik Visokog mirovnog vijeća Muhamed Ismail Kazimjar, a prenose svjetske agencije.

No, unatoč nastojanjima službenog Kabula za uspostavom mira, vijesti iz te zemlje ne pokazuju interes talibana za pregovorima. Naime, proteklog vikenda afganistanske snage sigurnosti započele su akcije čišćenje talibanskih uporišta u južnoj pokrajini Helmand koja se već neko vrijeme nalazi pod njihovom kontrolom. U najnovijoj akciji afganistanskih specijalaca ubijeno je 54 militanata.

Valja podsjetiti kako su prošlog svibnja započeli prvi izravni pregovori Kabula s talibanima koji su održani u susjednom Pakistanu, a u kojima su kao promatrači sudjelovali Kina i Sjedinjene Države. Tek započeti pregovori obustavljeni su odmah nakon što je američki dron ubio talibanskog zapovjednika Mulu Mansura i njegovu pratnju u Pakistanu.

Službeni Kabul je, inače, prošle jeseni potpisao mirovni sporazum s jednim od najgorih ratnih zločinaca, Gulbudinom Hekmatijarom, kojim se 'kabulskom krvniku', kako ga nazivaju, a koji je još u egzilu, jamči imunitet i omogućuje povratak u politiku unatoč prosvjedima.

Stanovnici afganistanske prijestolnice kojih je nekoliko stotina prosvjedovalo protiv tog sporazuma, misle da je Hekmatijar, tada premijer, naredio neselektivno bombardiranje grada početkom 90-ih, u kojemu je poginuo velik broj ljudi i prouzročena velika materijalna šteta.

Potpisivanje mira s njegovim pokretom Hezb-i-Islamijem, drugom najvećom pobunjeničkom mrežom u zemlji, simboličan je uspjeh za predsjednika Ašrafa Ganija dok su pregovori s talibanima na mrtvoj točki a sigurnosna situacija je sve gora.

Ugovor su potpisali Visoko mirovno vijeće, vladino tijelo za vođenje pregovora radi nacionalne pomirbe i izaslanstvo Hezb-i-Islamija, koja sada mora položiti oružje i preobraziti se u političku stranku.