SLUČAJ SATNICE RAHMANI

Prva afganistanska pilotkinja u strahu za život traži azil u SAD-u

28.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Prva afganistanska vojna pilotkinja Niloofar Rahmani u strahu za vlastitu sigurnost zatražila je azil u Sjedinjenim Državama gdje se nalazi na preobuci

Kako javlja CNN, satnica Rahmani koja je prije tri godine završila obuku za pilotkinju transportnog zrakoplova i time postala simbol ženske moći i hrabrosti u zemlji koja je simbol neravnopravnosti među spolovima, zatražila je azil u SAD-u zbog niza prijetnji i optužbi koje je zaprimila od državnih dužnosnika. Pored toga, njezina želja za azilom povećana je zbog niza prijetnji smrću koje redovito dobiva njezina obitelj koja se zbog toga morala seliti u nekoliko navrata.

Njezina odvjetnica Kimberly Motley kazala je kako je 25-godišnja Niloofar Rahmani u strahu za život ako se vrati u Afganistan, a njezin zahtjev za azil prokomentirao je afganistanski general i glasnogovornik ministra obrane Mohamad Radmanish koji je zatražio od Washingtona da odbije njezin zahtjev kazavši kako je 'uvjeren da satnica laže o prijetnjama ne bi li na taj način ishodila azil'.

'Niloofar je nit vodilja za žene, emigrante i muslimane diljem svijeta. Moramo shvatiti kako je u Afganistanu rat, nasilje i diskriminacija prema ženama', kazala je odvjetnica dodajući kako je zahtjev satnice za azilom u razmatranju.

Satnica, koja trenutačno ima oko 1.000 sati naleta, ističe kako je oduvijek željela postati pilotkinja i posvetiti život u borbi za sigurnost i borbi protiv terorizma.