CLINTON HOLLANDEOVIM STOPAMA

'Više oporezivati bogate i to svugdje!'

25.09.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Nije tajna da vanjska politika SAD-a ima tendenciju odražavanja svjetskih stavova stanara u Bijeloj kući. Zagovarači slobodnog tržišta zazivat će još slobodnija tržišta, čak i kada preuzmu formu korumpirane privatizacije koja je pridonijela uzletu ruskih oligarha. A Obamina administracija misli kako se bogati moraju oporezivati više i to svugdje, prenosi Business Insider

'Jedno od pitanja koje propovijedam diljem svijeta jest prikupljanje poreza na pravedan način - pogotovo od elite u svakoj zemlji', rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton u svom govoru u ponedjeljak.

Iako je Clinton istaknula da je 'izvan politike' u svojoj zemlji, publika već raspravlja o njezinoj izjavi u kontekstu predsjedničkih izbora.

'Činjenica je da elite u svakoj zemlji zarađuju novac. Postoje bogati ljudi posvuda, a ipak oni ne pridonose rastu vlastitih zemalja', dodala je Clinton.

Što je Clinton mislila pod 'pridonijeti rastu', tek se otkriva. Na njezinom popisu je doprinos izgradnji škola i bolnica, a ne ulaganje u vlastiti posao, što je konvencionalno značenje pridonošenja rastu.