UBOJICA OSJEČKOG ODVJETNIKA

Više od sto puta ga ubo nožem, a sad se 'ne sjeća zločina'

09.07.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje 45-godišnjem Robertu Rubiću koji tvrdi da se ne sjeća ubojstva osječkog odvjetnika Luje Medvidovića kojega je prije nego što mu je nanio preko stotinu uboda i rezova nožem oteo zajedno s njegovom suprugom i kćeri.

Rubića se tereti da je 4. siječnja ove godine došao u Medvidovićev stan u Osijeku te prijeteći da će ubiti sve ukućane, natjerao odvjetnika, njegovu 65-godišnju suprugu i 32-godišnju kćer da pođu s njim do Medvidovićeva ureda.

Tamo ih je držao zatočene do 19,30 sati, kada je suprugu i kćer pustio, a 63-godišnjeg Luju Medvidovića, zadržao protivno njegovoj volji. U konačnici ga je usmrtio nožem duljine 13 centimetara, zadavši mu više od stotinu ubodnih i reznih rana po glavi, vratu i drugim dijelovima tijela.

Na upit predsjednika sudskog vijeća Darka Krušlina smatra li se krivim Rubić je kazao kako se ničega ne sjeća pa je u zapisnik uneseno da se ne smatra krivim, a isto je ponovio i iznoseći svoju obranu.
Na raspravi su pročitani iskazi svjedoka, među kojima, supruge ubijenog odvjetnika Anice Gordane Medvidović koja je ustvrdila da im je u stan te večeri upao nepoznati muškarac prijeteći da će ih sve zaklati te tražio da svi odu do ureda njenoga supruga kako bi mu vratio punomoć za zastupanje. Pritom je govorio je da su mu uništili život, iako nije znala o čemu se radi. Dodala je da je okrivljenik pustio nju i kćer nakon što ga je zamolila da ih pusti kako bi njihova bolesna kćer Mirta mogla popiti lijekove.

Ustvrdila je i da zbog straha od Rubića ne želi postavljati odštetni zahtjev.

S obzirom da je Rubić te večeri konzumirao alkohol sudska vještakinja psihijatrica Esta Sušić kazala je da je alkohol sekundarni odlučujući faktor njegova ponašanja, koje prvenstveno proizlazi iz patologije strukture ličnosti, u kojoj dominiraju oblici emocionalno nestabilnog i disocijalnog ponašanja.

Ocijenila je da se okrivljenik već 20 godina liječi od duševnih tegoba. Za izjavu da se ne sjeća što je učinio kaže da može biti dio poremećaja ličnosti te da je u vrijeme počinjenja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, ali ne i u trenutku otmice pokojnog odvjetnika i njegove obitelji.

Zamjenica osječkog Županijskog državnog odvjetnika Mirjana Zubčević tvrdi, pak, da je Rubić smišljeno počinio teška nedjela te zatražila da mu se izrekne primjerena zatvorska kazna, obavezno psihijatrijsko liječenje i liječenje od alkohola.

Rubićev branitelj Radoslav Arambašić ocijenio je da Rubić nije imao namjeru usmrititi Medvidovića, jer za to nije imao motiv te predložio da ga se oslobodi kaznene odgovornosti te uputi na obavezno psihijatrijsko i ovisničko liječenje.

Sudsko vijeće nepravomoćnu će presudu objaviti sutra u 10 sati.