džalalabad

Više od 300 zatvorenika u bijegu nakon napada IS-a na afganistanski zatvor

03.08.2020 u 15:14

Bionic
Reading

Više od 300 zatvorenika još uvijek je na slobodi, nakon što je Islamska država automobilima bombama napala zatvor u istočnom afganistanskom gradu Džalalabadu, kazao je glasnogovornik guvernera u ponedjeljak

Ataulah Kugjani, glasnogovornik guvernera Nangarhara, kazao je da je od 1793 zatvorenika, njih nešto više od 1025 pokušalo pobjeći ali su uhvaćeni, dok ih je 430 ostalo u zatvoru.

"Ostali su nestali", rekao je. Napad je započeo u nedjelju navečer, a sukobi militanata i policije nastavljeni su u ponedjeljak. Više od 29 ljudi je ubijeno, dok ih je više od 50 ranjeno, kazao je Kugjani. Među žrtvama su civili, zatvorenici i pripadnici snaga sigurnosti, pojasnio je. Nakon toga, policija se sukobila s napadačima koji su zauzeli položaje u blizini zatvora.

  • +9
Napad na zatvor u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: GHULAMULLAH HABIBI

"Osam napadača je ubijeno dok su čišćena područja na kojima su napadači zauzeli položaje", dodao je. Sohrab Kaderi, član pokrajinskog vijeća, kazao je u nedjelju da je, nakon eksplozije velikog automobila bombe, došlo do još najmanje dvije manje eksplozije ispred zatvora.