nakon požara

Više od 240 migranata zaraženo koronavirusom u novom logoru u Grčkoj

21.09.2020 u 17:03

Bionic
Reading

Više od 240 tražitelja azila koji borave u privremenom šatorskom naselju koji je prošlog tjedna podignut nabrzinu na grčkom otoku Lezbosu nakon požara u prihvatilištu migranata Moriji zaraženi su novim koronavirusom, objavio je u ponedjeljak zavod za javno zdravstvo Eody

"Pronađeno je 243 novozaraženih" među 7.000 ljudi koji su ondje bili testirani, ističe ta ustanova u priopćenju.

Nalazi testiranja 120 policajaca i 40 članova osoblja u logoru bili su, naprotiv, negativni, dodaje isti izvor.

U šatorima u tom novom kompleksu kojemu, tvrde neki, nedostaje ležajeva i osnovnih sanitarnih uređaja, sada boravi većina od 12.700 tražitelja azila koji su postali beskućnici nakon požara u kojemu je 8. rujna izgorio kamp Morija, koji je bio nekoliko kilometara udaljen od novog, navode vlasti.

Nakon bijega iz kampa zbog požara više dana proveli su vani, uz cestu, u napuštenim zgradama, poljima pa i na grobljima.

Sumnja se da je požar podmetnulo šest mladih tražitelja azila iz Afganistana.

U migrantskim i u izbjegličkim logorima u Grčkoj uvedena je sredinom ožujka karantena zbog covida-19 a ostatak zemlje se početkom svibnja vratio u normalu.

Usto su trojica malodobnih migranata uhićena nakon požara koji je u nedjelju buknuo u drugom logoru u Grčkoj, na otoku Samosu.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarachi rekao je u ponedjeljak u parlamentu da će krivci za taj požar "služiti kaznu u Grčkoj a zatim će ih se protjerati".

Ujedno je najavio izgradnju novog, "suvremenog i sigurnog" logora na Lezbosu.