zadržani na brodu

Više od 1800 putnika zarobljeno na kruzeru kod Hong Konga; testiraju se na koronavirus

05.02.2020 u 09:19

Bionic
Reading

Više od 1800 putnika i članova posade na kruzeru koji je pristao u Hong Kongu u srijedu, zadržano je na brodu dok se obavlja testiranje na koronavirus, nakon što je nekoliko putnika prijavilo da ima vrućicu, objavile su vlasti

U bivšoj britanskoj koloniji jedna je osoba u utorak umrla od koronavirusa, a potvrđeno je još 18 slučajeva, uključujući i najmanje četiri slučaja koja su prenešena lokalno.

Zdravstveni radnici iz Hong Konga štrajkaju ovaj tjedan kako bi primorali gradske vlasti da zatvore granicu s Kinom, u kojoj se prošli mjesec pojavio virus, kako bi spriječili njegovo širenje.

Kruzer World Dream, jedan od brodova iz flote kompanije Dream Cruises, pristao je u Hong Kongu nakon što mu je odbijen zahtjev da uđe u luku Kaohsiung u južnom Tajvanu.

Virus je dijagnosticiran trima Kinezima iz unutrašnjosti zemlje koji su krstarili od 19. do 24. siječnja, rekao je zdravstveni odjel Hong Konga, dodavši da je većina preostalih putnika iz Hong Konga.

Dream Cruises, kojim upravlja Genting Hong Kong, rekao je u izvještaju da su se tri osobe kojima je potvrđen virus 24. siječnja iskrcale u južnom kineskom gradu Guangzhou.

Virus se ubrzano proširio Kinom te zarazio približno 25 tisuća ljudi i usmrtio 490, uglavnom u Wuhanu i provinciji Hubei.

Čelnica administrativne regije Hong Kong, Carrie Lam, obustavila je neke veze s kopnom i zatvorila neke granične prijelaze, no tri su ostala otvorena. Rekla je da bi bilo neumjesno, nepraktično i diskriminatorno zatvoriti cijelu granicu.

Bojazan od zaraze dolazi nakon protuvladinih prosvjeda u Hong Kongu, zbog straha da Peking planira ugroziti autonomiju zajamčenu formulom „jedna zemlja, dva sistema“. Policija je preko noći upotrijebila suzavac i gumene metke kako bi rastjerala gomilu u Novim Teritorijima, ruralnim predjelima grada, nakon što su prosvjednici osudili odluku vlade da granica ostane otvorena.