VEĆ OD 1. RUJNA?

Više nećete moći dobiti 50 lipa za vraćenu bocu mlijeka

21.05.2015 u 07:48

Bionic
Reading

Završena je javna rasprava o novom Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu. Od najavljenih promjena, najglasnije odjekuje mogućnost ukidanja naknade od 50 lipa za povrat ambalaže mliječnih proizvoda. Odluka je to koja će dirnuti i u industriju mlijeka i u sustav reciklaže otpada, ali i u novčanik najsiromašnijih građana

'Činjenica je da je Hrvatska jedina zemlja u EU i jedina rijetka u svijetu koja ima povratnu naknadu za mlijeko i mliječne proizvode - što poskupljuje proizvod', tvrdi Rašeljka Maras iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka za HRT.

Stvar još nije gotova, kažu u resornom ministarstvu. Još se razmatraju pozitivni i negativni učinci ukidanja povratne naknade u mljekarskom sektoru, poručuje ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Dodao je kako su svjesni da bi ukidanjem ove naknade dio građana ostao bez dodatnih prihoda. Ne smije se zanemariti ni pozitivan učinak na okoliš', upozorava Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Mljekari tvrde kako njihova ambalaža čini samo 10 posto povratne ambalaže na tržištu, pa ukidanje tog dijela naknade neće imati veće posljedice. S druge strane - ne žele više biti dio sustava koji na neki način kreditiraju. 'Mljekara uplaćuje novac Fondu za zaštitu okoliša koji potom taj novac preusmjerava trgovačkim lancima koji taj novac vraćaju potrošaču', kazala je Rašeljka Maras.

Ako ministar potvrdi novi pravilnik, naknada se ukida od 1. rujna. Mljekari i ministarstvo tvrde - time bi i mlijeko trebalo pojeftiniti, no moć određivanja cijene i dalje ostaje u rukama trgovaca koji ih mogu ali ne moraju poslušati.