NOVI ZAKON

'Više neće moći tri vještaka različito procjeniti nekretninu'

28.05.2015 u 17:02

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala prijedlog zakona o procjeni vrijednosti nekretnina kojim želi ujednačiti te procjene i onemogućiti arbitrarnost u njihovu donošenju. Prema riječima Anke Mrak Taritaš, ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, Hrvatska je posljednja članica EU-a koja nema zakon o procjeni nekretnina

'Zakon je značajan iz niza razloga, a jedan su sudski procesi na temelju različitih procjena nekretnina. U jednom takvom sporu, tri su vještaka u različitim iznosima procijenila nekretninu i svi su bili u pravu, pa je vrlo teško donijeti odluku što je zaista istina. Kad se zakon donese, razlika među procjenama može biti između pet i deset posto, a ne više tri-četiri puta, kazala je Mrak Taritaš.

Dodala je da zakon donosi program u kojem će biti svi kupoprodajni ugovori tako da se točno vidi u kojem bloku zgrada je prodana koja nekretnina, po kojoj vrijednosti i kriterijima, i to će biti podloga za procjenjivanje svih kupoprodaja.

Uz stanove to će se odnositi i na zemljišta svih namjena. Ministrica je izrazila uvjerenje da će tako se tako izbjeći slučajevi u kojima je netko procijenio poljoprivredno zemljište po cijeni građevinskog, baš kad je preko njega prešla autocesta.

Podaci o prometu nekretnina putem naplate dnevno bi se automatskim prijenosom podataka moglo preuzimati iz Evidencije prometa nekretnina koju vodi Ministarstvo financija odnosno Porezna uprava. Takav prijenos podataka uključivao bi i pripadne ugovore u elektronskom obliku.

Dok se ne uspostavi automatski prijenos podataka iz Ministarstva financija, podaci o prometu nekretnina (kupoprodaja, najam, zakup, prava građenja, služnosti) privremeno bi se prikupljali putem dostave ovjerenih ugovora od javnih bilježnika. Premijer Zoran Milanović dodao je kako se na taj način više ne bi smjelo dogoditi da se u predstečajnim nagodbama pojave enormne razlike u procjeni nekretnina.