luka čičin šain

Virusni imunolog objasnio zašto i dalje imamo vrlo visoku stopu smrtnosti

06.02.2022 u 19:43

Bionic
Reading

'Nadajmo se da je brojka od 20 posto realna, da idemo prema smanjenju broja novih slučajeva. Broj hospitalizacija i broj umrlih kasni jedno dva tjedna u odnosu na broj novih dijagnoza. Broj umrlih bi mogao ostati visok još neko vrijeme', komentirao je situaciju u Hrvatskoj virusni imunolog Luka Čičin Šain

Virusni imunolog Luka Čičin Šain kaže kako smo već dulje vrijeme 'na granici testiranja' i da je teško pratiti situaciju.

'Teško je reći je li tih 20 posto realna situacija ili je jednostavno manje testiranja nego prošli tjedan', odgovorio je virusni imunolog Luka Čičin Šain gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a na pitanje 'jesmo li prelomili peti val'.

Na upit zašto se Hrvatska nikako ne može izboriti da se smanji smrtnost, ovaj virusni imunolog kaže kako kad se to gleda, u pravilu su to uglavnom zemlje u kojima nema visokog postotka cijepljenosti.

'Spomenut je Izrael, on ima sada niži postotak procijepljenosti u odnosu na recimo Njemačku. Oni su se jako otvorili, u Hrvatskoj isto tako mjere nisu jako stroge, ta kombinacija niske procijepljenosti i otvorenosti dovodi do toga da je ta smrtnost i u Hrvatskoj vrlo visoka.', kaže Čičin Šain.

Ističe kako ne postoji jamstvo da virus nakon omikrona neće dalje mutirati u neku težu varijantu.

'Ne postoji razlog da on u budućnosti ne bi mogao postati teži.', kaže Čičin Šain.

Govoreći o proteinskom cjepivu Čičin Šain kaže da je ono imalo jedan dobar profil, a što se tiče efikasnosti i sigurnosti da je teško reći kako će djelovati, jer je testirano prije pojave omikrona.

'Sigurno je da bi moglo djelovati, ali to je više stvar psihologije nego imunologije, nije da očekujemo da su dosadašnja cjepiva bila toliko opasna. Ovo cjepivo je nešto što ljudi poznaju, pa ne postoji taj neki zazor od cjepiva', zaključuje.