SLOVENSKI IZBORI

Virant ispred Janše kao najpoželjniji premijer

02.11.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Glavni kandidati za položaj slovenskog premijera nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 4. prosinca su Gregor Virant, Janez Janša i Zoran Janković, pokazala je u srijedu objavljena anketa ljubljanskog "Dela" u kojoj je po prvi put u posljednje vrijeme Virant pretekao do sada favoriziranog bivšeg premijera Janšu.

Na pitanje u kome od sadašnjih političkih prvaka vide potrebne premijerske kompetencije za vođenje buduće koalicijske vlade koja mora riješiti gospodarsku krizu 28 posto se odlučilo za Viranta, 20,6 posto za Janšu, a 18,6 posto za Jankovića.

Izrazitu prednost spomenute trojice koja se natječe za položaj predsjednika nove slovenske vlade pokazale su i ankete koje su proteklih tjedana objavljivali i drugi mediji, pri čemu su varirali postoci i međusobni raspored koji su Janković, Janša i Virant u njima dobivali.

Janez Janša je bivši premijer i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), dok su ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i nekadašnji ministar javne uprave u bivšoj Janšinoj vladi Gregor Virant svoje stranke osnovali nedavno. Zato Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija, te Virantova Građanska stranka-Virantova lista predstavljaju svojevrsno iznenađenje na slovenskoj političkoj sceni. Obojica izjavljuju da bi bili spremni preuzeti vođenje nove vlade koja mora naći izlaz iz gospodarske. Neki uspjeh Jankovića i Viranta, zabilježen u svim dosadašnjim predizbornim anketama, tumače i kao izraz zasićenosti slovenskih birača tradicionalnim političkim "igračima" i etabliranim strankama.

Popularni ljubljanski gradonačelnik Janković svoju reputaciju vuče iz vremena kada je vrlo uspješno vodio Mercator u vrijeme njegove najveće ekspanzije, a Virant, nekad najpopularniji ministar u vladi bivšeg premijera Janše i političar mlađe generacije, u slovenskoj javnosti doživljava se kao alternativa tradicionalnoj desnici.

U srijedu objavljena telefonska anketa vodećeg slovenskog lista provedena je prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku od 504 ispitanika. Prema njoj, na prijevremene izbore u nedjelju 4. prosinca moglo bi izaći 65 posto slovenskih građana s pravom glasa, što je otprilike kao i na prethodnim redovnim parlamentarnim izborima prije tri godine.

Karakteristika svih do sada objavljenih predizbornih anketa u Sloveniji je da pokazuju veliko nepovjerenje birača prema već etabliranim političkim strankama, s izuzetkom Slovenske demokratske stranke (SDS) kao okosnice dosadašnje oporbe. Tako, sudeći prema danas objavljenoj anketi "Dela", birači isključuju mogućnost da bi novu vladu koja će se morati suočiti s posljedicama ekonomske krize kompetentno mogao voditi aktualni premijer Borut Pahor, a te sposobnosti odriču i predsjednicima stranaka koje su koalirale u Pahorovoj vladi. Ispitanici ankete stavili su Pahora, koji vodi stranku Socijalnih demokrata (SD), zatim predsjednika stranke Zares Gregora Golobiča i predsjednicu Liberalno-demokratske stranke (LDS) Katarinu Kresal skoro na dno najpoželjnijih premijerskih kandidata kada je riječ o predsjednicima političkih stranaka koje sudjelovale u parlamentu sadašnjeg saziva.

Prema anketi koju je u srijedu objavila Slovenska televizija, Virantova stranka dobila bi 23,8 posto, Janšina stranka 20,5 posto, a Jankovićeva 12,7 posto. Sljedeća po broju očekivanih glasova birača i jedina koja za sada prelazi izborni prag od 4 posto je Demokratska stranka umirovljenika DESUS, koja bi dobila 4,2 posto.