ZABRANA PUŠENJA

Vinkovački ugostitelji u znak prosvjeda zatvorili kafiće

08.06.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Ceh ugostitelja pri vinkovačkoj Udruzi obrtnika danas je na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima organizirao javni prosvjed kojim traži hitnu izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskom objektima

"Zakon je ostavio strašno velike posljedice na naše poslovanje", izjavila je predsjednica Ceha ugostitelja Marija Josipović i dodala da je 220 ugostitelja na području Vinkovaca imalo od 50 do 70 posto manji promet, čemu su, osim Zakona, pogodovali i dulje razdoblje lošeg vremena i prazne terase pred kafićima.

Istaknula je da vinkovački ugostitelji traže izmjenu Zakona po tzv. austrijskome modelu, to jest da vlasnici kafića do 50 četvornih metara sami odrede hoće li biti pušački ili nepušački, a veći ugostiteljski objekti da 30 posto površine odrede za pušenje, s tim da se tu dopusti konzumacija jela i pića.

U znak prosvjeda vinkovački ugostitelji danas su zatvorili svoje objekte. Na javnom prosvjedu okupilo se oko 200 ugostitelja, a poduprli su im i ugostitelji iz okolnih sela, veletrgovci pićem, vukovarski ugostitelji te ugostitelji iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Pisanu potporu vinkovački ugostitelji su dobili i od ugostitelja Zagreba, Splita, Bjelovara i Koprivnice

"Sve je još dobro dok je ljeto i dok rade terase, a što nas očekuje na jesen i zimi?" upitao je predstavnik veletrgovine pića "Amadeus" Mato Josipović. Istaknuo je da mu je promet pao 40 posto te je zabrinut za sudbinu 55 zaposlenika.

Predsjednica Ceha ugostitelja Brodsko-posavske županije Anka Šakić poduprla je prosvjed vinkovačkih ugostitelja, prvi organiziran u Republici Hrvatskoj. Rekla je kako vjeruje da će slijediti i drugi, dodajući da je stanje u ugostiteljstvu u Brodsko-posavskoj županiji slično onom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na javnom prosvjedu potpisivala se peticija kojom će se tražiti izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima.