teška jesen pred vratima

Vikica Krolo: Liječnici obiteljske medicine pucaju po šavovima

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 01.09.2020 21:35
  • Objavljeno 01.09.2020 u 21:35
Vikica Krolo

Vikica Krolo

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

S početkom rada vrtića i škola liječnici obiteljske medicine imat će još više posla. Predsjednica KoHOM-a i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, Vikica Krolo kaže da će u slučaju oboljenja djece, ispričnicu pisati pedijatri i liječnici obiteljske medicine, kao i u svim slučajevima akutne bolesti.

"Roditelji imaju pravo na njegu svojeg djeteta ako je dijete akutno bolesno", istaknula je Krolo u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Krolo je kazala da su liječnici obiteljske medicine i do sada obavljali sve zadatke pa će i ove zahtjeve povećane obaviti makar im je 'sada teško i pucaju po šavovima'. 'Kad dođe jesen, sigurna sam da ćemo i ostale sve zadatke obaviti", objasnila je Krolo.

Tijekom lockdowna bilo je kritika epidemiologa za liječnike koji nisu prihvaćali COVID pacijente. Krolo smatra kako je potrebno naglasiti da liječnici obiteljske medicine, uz epidemiju COVID obavljaju i sve druge poslove i liječe pacijente od svih drugih bolesti.

'Do sada i za vrijeme lockdowna su liječnici obiteljske medicine radili puno radno vrijeme, radili su svih sedam dana u tjednu. Dežuraju u COVID ambulantama i posebna dežurstva obavljali nedjeljom i praznicima. Mi smo bili sve ovo vrijeme dostupni pacijentima, nismo bili zatvoreni do kraja', kazala je Krolo.

Za broj liječnika kaže kako je od 2013. godine otišlo gotovo 1000 liječnika iz Hrvatske.

'Isti toliki broj je pripremio papire za odlazak iz Hrvatske. Što se tiče liječnika obiteljske medicine, i nas je sve manje. U par godina je stotinjak liječnika manje, sad nas ima oko 2200. Trideset posto, skoro 700 liječnika, je pred mirovinom u sljedećih pet godina', objasnila je Krolo.

Poručila je da ukoliko ne uđu mladi u ordinacije obiteljske medicine, nećemo imati dovoljno liječnika za liječenje naših građana.

'Liječnici su i sada opterećeni. Mi imamo 100 do 150 kontakata dnevno. Sigurno će jesen biti teška jer očekujemo i druge akutne vizore i bolesti. Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe kao i do sada', kazala je na kraju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!