STANDARD SE STRMOGLAVIO

Vikendice se prodaju u bescjenje, kupaca nema

21.02.2014 u 11:26

Bionic
Reading

Lokalno je tržište nekretnina preplavljeno ponudom vikendica koje Osječani u bescjenje prodaju kako bi podmirili elementarne životne troškove. Tako je od 5.826 stambenih prostora registriranih za odmor i rekreaciju u Osječko-baranjskoj županiji većina njih na bubnju

Riječ je o reprezentativnim nekretninama u vikend-naseljima mahom u općinam Erdut, Draž i Kneževi Vinogradi koje su građani podigli 80-ih godina prošlog stoljeća, kada si je vikendicu u osječkoj okolici mogla priuštiti gotovo svaka prosječna obitelj. Sada se te vikendice prodaju jer si prosječna obitelj više ne može priuštiti ni grijanje u zimskim mjesecima.


'Vikendica se može kupiti u rasponu od pet tisuća do 30 tisuća eura. Primjerice, u Žarkovcu, na području Erduta, trenutačno je na prodaju za samo 35 tisuća eura cijelo jedno manje vikend-naselje. Riječ je o placu s dva bunara, mogućnošću gradnje osam građevnih jedinica, na kojemu su već dvije vikendice, od kojih je jedna potpuno nova - moderna katnica koja je prije nekoliko godina sama mogla bez problema postići cijenu od 35 tisuća eura, ako ne i višu! Dobar primjer prodaje vikendica u bescjenje je i ona u Kamencu koja se prodaje za samo 17 tisuća eura. Riječ je o prekrasnoj kući s dvjema etažama, na ukupno 70 četvornih metara, moderniziranoj i sređenoj... Vlasnica je na rubu egzistencije. Mora prodati ili tu vikendicu ili stan u gradu da bi imala za osnovne životne potrebe', priča Marijan Matijević, direktor tvrtke za posredovanje u kupoprodaji nekretnina Nekretnine Matijević iz Osijeka za Glas Slavonije.

No, napominje, iako je tržište zatrpano vikendicama, malo njih ih se uspijeva prodati.