UZBUNA U ZAGREBAČKOJ SKUPŠTINI

Vijećnici zaboravili Vukovar. Podsjetili smo ih pa su potrčali u banku

23.09.2016 u 21:58

Bionic
Reading

Od 51 zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba tek njih devet ispoštovalo je zaključak donesen sjednici kolovozu prema kojoj su odlučili da novac zarađen na njoj, u visini od 1.298,07 kuna po zastupniku, uplate u akciji za obnovu vukovarskog vodotornja

'Podsjećam zastupnike da smo na prošloj sjednici donijeli odluku o uplati sredstava za vukovarski vodotoranj pa molim one koji to nisu napravili da to učine', upozorio je na jučerašnjoj sjednici Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Kako nije postojalo zakonsko uporište da se zastupnicima naknada skine s računa, za sudjelovanje u humanitarnoj akciji ostavljeno im je na savjest da sredstva sami uplate.

Od donošenja odluke prošlo je već mjesec dana, a zaključno s jučerašnjim danom u ponoć, to je učinilo tek njih devet od 51 što se može provjeriti i na stranicama Grada Vukovara.

'Podatke o uplatama ažuriramo svakog radnog dana ujutro zaključno s podacima od prethodnog dana', doznajemo u Odnosima s javnošću Grada Vukovara.

U petak ujutro, kada smo provjeravali tko je od zastupnika iz zagrebačke Skupštine uplatio novac, našlo se tek njih devet od 51.

Ovdje treba dodati da dio zastupnika - Davor Bernardić (SDP), Darinko Kosor (HSLS) i Margareta Mađerić (HDZ) - s obzirom na to da još primaju saborsku plaću, nemaju pravo na spomenutu naknadu u Skupštini, baš kao ni Andrija Mikulić (HDZ) i Jelena Pavičić Vukičević(BM 365) koji su profesionalci pa onda nemaju ni obvezu uplate.

'Bez obzira na to što sam profesionalac u Skupštini, moja je moralna obveza da uplatim i to ću kao i svi zastupnici HDZ-a i članovi našeg kluba do ponedjeljka učiniti jer su svima i podijeljene uplatnice', kazao je Mikulić.

Zanimljivo da se među neplatišama nalazi i Mario Župan(HDZ) koji je u ime kluba zastupnika HDZ-a, HSP AS i BUZ-a prije mjesec dana iznio prijedlog zaključka za odricanjem jednomjesečne zastupničke naknade u korist vodotornja, ali i većina zastupnika iz kluba HDZ-HSP AS-BUZ.

'Predsjednik Skupštine jučer je podsjetio na akciju, a ja, evo, iskreno govoreći, baš sam maloprije bio u banci, izvršio sam uplatu i svi iz našeg kluba će podmiriti sve obveze. Doduše, još nam ni ta naknada za sjednicu iz kolovoza nije isplaćena. Nadam se da će svi podržati akciju. Bili su godišnji, bili su izbori i kampanje pa ljudi možda nisu stigli, ali vjerujem da će svi podržati akciju', kazao je Župan.

Među onima koji su sredstva uplatili nalaze se Vlado Crkvenac, Zoran Čogelja, Vladimir Holjak, Grgo Jelinić, Darko Katuša, Josip Petrač, Mirsad Srebreniković, Sandra Švaljek i Davor Štern.

U akciji Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva do sada je prikupljeno 9,7 milijuna kuna, a procjenjuje se da će za obnovu biti potrebno oko 21 milijun kuna.
445473,443061 ,445182 ,445378