KVALITETNIJI UVJETI ZA RAD

Vijeće za suzbijanje korupcije dobilo milijun kuna

12.03.2009 u 12:01

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije prihvatilo je danas prijedlog izmijenjene i dopunjene odluke o svom osnivanju, što bi trebalo stvoriti pretpostavke za kvalitetnije uvjete njegova rada i omogućiti mu proaktivniju ulogu

Izmijenjenom odlukom, Vijeće je dobilo podršku stručno-administrativnih službi Hrvatskog sabora kako bi se u većoj mjeri posvetilo pritužbama građana, rekao je predsjednik tog tijela Željko Jovanović. Novim akcijskim planom, dodao je Jovanović, osigurano je milijun kuna za zaposlene u Vijeću i za aktivnosti koje će to tijelo provoditi

Izmijenjena odluka o osnivanju Vijeća usklađena je sa strategijom i akcijskim planom suzbijanja korupcije budući da je nacionalni program suzbijanja korupcije temeljem kojeg je Vijeće osnovano prestao vrijediti. Stoga je, da bi Vijeće moglo normalno nastaviti raditi trebalo izmijeniti odluku i uskladiti je sa strategijom i akcijskim planom, kazao je Jovanović.

Izmijenjenu odluku prihvatila je većina članova Vijeća, a protiv je bio Dragutin Lesar kojeg je zanimalo ima li to tijelo pravo podnositi amandmane na bilo koji antikorupcijki dokument.

Jovanović je rekao da to pitanje nije definirano te da se nigdje ne navodi može li ili ne može to činiti.

Odbor za Ustav
, koji je utvrdio prijedlog odluke smatra da taj stavak ne treba navoditi, jer je Vijeće osnovano posebnom odlukom i kao takvo ima posebnu važnost, kazao je Jovanović, koji smatra da će Vijeće u okviru ovlasti naći mogućnost da bude formalni predlagač različitih akata.

Članovi Vijeća su na zatvorenom dijelu sjednice razgovarali na koji će način odraditi predmet Roberta Matijevića, nekadašnjeg voditelja Službe za suzbijanje krijumčarenja pri Carinskoj upravi, jer dio materijala za tu sjednicu nosi oznaku tajnosti.

Matijević, naime, tvrdi da posjeduje dokumente koji ukazuju na moguću korupciju državnih službenika, među inim, vezano uz krijumčarenje nafte i naftnih derivata.