dvije rezolucije

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak navečer o sukobu Izrael-Hamas

16.10.2023 u 17:39

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se u ponedjeljak navečer i glasat će o dva nacrta rezolucije o sukobu Izraela i Hamasa, kazali su diplomatski izvori Ujedinjenih naroda, a agencije iz zemalja perzijsko zaljeva prenose da će se samit o palestinskom pitanju održati u subotu

Rusija je u petak podijelila državama članicama Vijeća sigurnosti prijedlog rezolucije koji će biti podnesen na glasanje, a koji poziva na "trenutačni prekid vatre, održiv i koji će se potpuno poštivati" te na "neometan" pristup humanitarne pomoći u pojas Gaze koji je pod opsadom", naveli su izvori.

Brazil, koji ovaj mjesec predsjeda Vijećem, podnijet će na glasanje i tekst koji "osuđuje gnusne terorističke napade Hamasa", rekli su diplomatski izvori.

Tekst što ga je predložila Moskva i u koji je agencija AFP imala uvid za vikend, osuđuje "oštro sva nasilje i neprijateljstva prema civilima i sve terorističke radnje".

Do nedjelje prijedlog rezolucije nije spominjao Hamas, a Sjedinjene Države inzistirale su na tome da Vijeće sigurnosti jasno osudi "gnusne terorističke radnje" tog palestinskog islamističkog pokreta kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom i koji je 7. listopada počeo napad dosad neviđenih razmjera na Izrael.

Da bi bila prihvaćena, rezolucija mora dobiti glasove najmanje 9 od 15 članica Vijeća s time da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne uloži veto.

Samit o palestinskom pitanju u subotu - Egipat

"Regionalni i međunarodni samit o budućnosti palestinskog pitanja", a predložio ga je Egipat otkako je izbio rat Izraela i Hamasa, održat će se u subotu, objavile su u ponedjeljak novinske agencije iz Perzijskog zaljeva.

Agencije iz Katara i Kuvajta prenijele su da su njihovi čelnici primili pozivnice za konferenciju u vrijeme rata u kojem su do sada s obiju strana tisuće poginule, a milijun je raseljenih.

Od tada je američki državni tajnik Antony Blinken obišao bliskoistočnu regiju sastajući se s čelnicima. Brojni šefovi diplomacija posjetili su Egipat te Izrael.

  • +7
Kruzer evakuira američke državljane iz Izraela Izvor: Profimedia / Autor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Svi su pozvali na prekid sukoba, na izbjegavanje svakog prelijevanja sukoba na države u regiji i zatražili trenutačno otvaranje humanitarnih koridora za prolazak pomoći stanovništvu Gaze, koje je izloženo stalnom izraelskom bombardiranju u Gazi koja je stalno pod blokadom, a istodobno ih Izrael poziva da napuste sjever Gaze i presele se na jug.

Egipat, koji kontrolira Rafah, jedini granični prijelaz prema Gazi osim drugih prijelaza koje nadzire Izrael, pozvan je djelovati dok se tone pomoći koje pristižu danima gomilaju u pustinji Sinaj. 

Službeni Kairo uvjetuje izlazak stranih državljana preko Rafaha ulaskom humanitarne pomoći u Gazu i tvrdi da se Izrael oglušio o njegove "opetovane" zahtjeve da propusti kamione s pomoći. 

Izrael tvrdi da nikakav sporazum do sada nije sklopljen u tom smislu.

Šefovi diplomacija zaljevskih izvoznica nafte i Vijeće za suradnju u Perzijskom zaljevu sastat će se u utorak u Muscatu, glavnome gradu Omana gdje će razgovarati "o razvoju situacije u Pojasu Gaze", objavili su.