problemi s libanonom

Izrael se može boriti na dvije ili više bojišnica

15.10.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Izrael je spreman ratovati na jednom ili dva ili više bojišta, rekao je u nedjelju glavni vojni glasnogovornik i dodao da proiranski pokret Hezbolah podiže napetosti na granici s Libanonom kako bi otežao izraelsku ofenzivu na Gazu

Proiranski šijitski pokreta iz Libanona objavio je u nedjelju da je obnovio napade na izraelske položaje uz libanonsku granicu, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge osobe.

Od zadnjeg rata između Izraela i tog pokreta 2006., Hezbolah je postao puno moćniji i prema posljednjim procjenama izraelske vojske ima arsenal od više od 100.000 raketa.

Kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u izjavi da je više od 600.000 stanovnika Gaza poslušao izraelski poziv i krenulo na jug Gaze prije početka izraelske ofenzive.

Nadalje je kazao da je izraelska strana kontaktirala s obiteljima 155 izraelskih talaca koje drži Hamas u Gazi.

Izraelska vojska izvijestila je u nedjelju da je obavijestila obitelji 155 talaca koje je oteo Hamas, čime je broj povećan u odnosu na 126 koliko se ranije spominjalo.

"Ulažemo ogromne napore za oslobađanje talaca", rekao je Hagari.

Od 7. listopada kada su militanti Hamasa izveli šokantne napade na Izrael poginulo je najmanje 289 izraelskih vojnika, kazao je Hagari.

  • +4
Gomila se izraelska vojska Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN