IDU DRAMATIČNE SANKCIJE

Vijeće sigurnosti odgodilo glasovanje o Sjevernoj Koreji

01.03.2016 u 20:19

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a odgodilo je za srijedu glasovanje o rezoluciji kojom bi se dramatično pojačale UN-ove sankcije Sjevernoj Koreji, nakon što je Rusija kazala da treba više vremena da prouči tekst, kazali su diplomati

Glasovanje, koje je trebalo biti održano u utorak poslije podne, po novom će biti održano u srijedu u 15,00 sati po GMT-u, pojasnili su diplomati. ‘Nakon zahtjeva SAD-a.. da se danas popodne (nacrt rezolucije) stavi na glasovanje, Rusija je iskorisila proceduralnu mogućnost od 24 sata da prouči tekst, pa će se o njemu glasovati u srijedu’, kazala je američka misija pri UN-u u priopćenju.

Ta rezolucija, ako bi bila usvojena, znatno bi pooštrila aktualne sankcije protiv Sjeverne Koreje, zbog njezina četvrtog nuklearnog pokusa 6. siječnja te lansiranja dalekometne rakete 7. veljače, čime je prekršeno nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti.

Mjere predviđene tekstom, ako budu izglasane, bit će ‘najoštriji skup sankcija koje je Vijeće sigurnosti nametnulo u više od 20 godina’, istaknula je ranije američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power.

SAD je taj nacrt rezolucije predstavio Vijeću sigurnosti prošlog tjedna, nakon što je postigao sporazum o novim sankcijama s Kinom, glavnim saveznikom Sjeverne Koreje i jednom od pet stalnih članica Vijeća.

Nacrtom se primorava zemlje članice UN-a da pregledaju sve namirnice s odredištem ili iz pravca Sjeverne Koreje, što predstavlja neviđen presedan.

Dokumentom se zabranjuje izvoz ugljena, željeza i željezne rude iz te zemlje. Ne smije prodavati zlato, titan i rijetke minerale. Nacrt nadalje zabranjuje opskrbu Pyongyanga gorivom za zrakoplove i rakete. Predviđeno je i pooštravanje postojećih bankarskih restrikcija kao i zabrana leta bilo kojeg aviona za koji bi se sumnjalo da prevozi krijumčarene namirnice u Sjevernu Koreju.

Uz to, nacrtom rezolucije zamišljeno je dodavanje 17 osoba i 12 entiteta na listu sankcija UN-a, među kojima sjevernokorejske svemirske agencije i obavještajne službe.