ZAPOVJEDNIŠTVO U ZRAKU

[VIDEO] Zavirite u Trumpov zapovjedni 'avion Sudnjeg dana'

12.10.2017 u 07:41

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u utorak mogućnost posjeta korejskoj demilitariziranoj zoni, a tijekom njegova odlaska na Korejski poluotok pratit će ga zrakoplov nazvan 'letjelica Sudnjeg dana', koji služi kao zapovjedno središte u slučaju da zapovjedništvo na zemlji bude uništeno atomskim udarom

Za Trumpova posjeta demilitariziranoj zoni u pripravnosti će biti korišten zrakoplov, tzv. avion Sudnjeg dana, koji se naziva i Noćna straža. Radi se naime o letjelici koja služi kao zapovjedni centar u slučaju da zapovjedništvo na zemlji bude uništeno atomskim udarom.

Riječ je o adaptiranom Boeingu 747 nazvanom E-4B koji podsjeća na veliki leteći ured američkog predsjednika, tzv. Air Force One, a koji u ovom slučaju služi kao zračni punkt za strateško upravljanje.

Letjelica, navodno, može izdržati nuklearne napade, udare asteroida i terorističke napade, jer je posebnim oklopom zaštićena od zračenja, a pored gomile visokotehnoloških uređaja, ima i 67 antena i satelitskih tanjura.

Avion ima tri razine i prima 112 članova posade koja je sposobna preuzeti zapovjedništvo nad svim američkim nuklearnim snagama u slučaju da se pokaže potreba. Moguća je čak i komunikacija s nuklearnim podmornicama putem četiri kilometra duge antene koju avion može izvući iz repa.

Avion Sudnjeg dana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prva verzija takvog tipa zrakoplova napravljena je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća u jeku Hladnog rata, a u početku su u slučaju pojačane opasnosti od izbijanja rata pilot i kopilot tog aviona morali nositi poveze na jednom oku. Naime tako bi u slučaju iznenadnog nuklearnog bljeska sačuvali barem jedno oko i mogli nastaviti s letom. Danas umjesto toga nose specijalne naočale koje se automatski zatamne u slučaju nuklearnog bljeska.

Avion Sudnjeg dana Izvor: Društvene mreže / Autor: Horizontal Rain

Verziju Noćne straže, koja se još koristi, 'inaugurirao' je pokojni američki predsjednik Ronald Reagan potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća u posljednjim trzajima Hladnog rata, a pojedini teoretičari zavjera smatraju da je upravo u toj letjelici bio zapovjedni centar za napade 11. rujna.