neobične izjave

[VIDEO] Vučić: Ja bih sad kroz prozor skočio

29.12.2021 u 18:24

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne prestaje zabavljati javnost svojim (pretjerano) slikovitim izjavama.

Nakon što je prije nekoliko dana izjavio kako bi se objesio o najbliži luster, ovaj tjedan otišao je korak dalje pa je izjavio da bi - skočio kroz prozor.

A bio je to njegov komentar tijekom posjete jednom gradu u Srbiji gdje su mu se lokalni čelnici pohvalili projektima vrtića koji će se graditi novcem kojeg je osigurala Svjetska banka. Vučićev komentar bio je - to je zapravo naš novac.

Vučić je vjerojatno pojačano nervozan nakon što je doznao za rezultate istraživanje Instituta za varijaciju demokracije (V-Dem) kako su tijekom pandemije u Srbiji zabilježena najveća kršenja međunarodnih demokratskih sloboda, tri puta veća od europskog prosjeka.

U analizi britanskog lista The Guardian podsjeća da su u Srbiji za vrijeme izvanrednog stanja izbjeglice, migranti i tražitelji azila selektivno gađani i stavljeni u 24-satnu karantenu, a da je prihvatne centre osigurala vojska.

List dodaje da im je zabranjen izlazak iz centara, te da je osoblju onemogućen ulazak.

Istraživanje je pokazalo da su istočnoeuropske zemlje sklonije nasilnoj provedbi mjera, dezinformacijama i diskriminaciji, a najčešća kršenja bila su ograničenja medijskih sloboda.