AIRBUS H145M

[VIDEO] Srbiji počeli stizati vojni i policijski helikopteri kakve koristi i američka vojska

15.11.2019 u 21:34

Bionic
Reading

Srpsko ministarstvo obrane preuzelo je četvrti od ukupno šest naručenih helikoptera Airbus H145M za potrebe Vojske Srbije. Riječ je o lakim višenamjenskim dvomotornim helikopterima koje koristi američka vojska i njemački specijalci, dok će ih naši susjedi koristiti za potrebe vojske, njih šest te po tri za potrebe policije

Prema tvrdnjama proizvođača, Airbusov H145M je jedini helikoper u svijetu koji može poletjeti samo s jednim od dva motora i to u svim vremenskim uvjetima. Helikopter se smatra jednom od najsuvremenijih letjelica u svojoj klasi, a model koji je naručila Vojska Srbije opremljen je podjednako za borbena djelovanja te za akcije spašavanja, a bit će naoružan oružjem domaće proizvodnje. Helikopterska jedinica MUP-a Srbije koristit će se za potrebe žandarmerije, specijalnih postrojbi te kao podrška vojsci u slučaju potrebe.

Kupnja devet helikoptera stajalo je Srbiju 105 milijuna eura, a prilikom potpisivanja sporazuma srpski predsjednik Aleksandar Vučić je posebno naglasio da će njegova država nastaviti suradnju s proizvođače. 'Moramo provjeriti stanje javnog duga, a čim vidimo da je sve pod kontrolom, dolazimo naručivati nove stvari', eksplicitno je najavio Vučić. Inače, očekuje de sa cjelokupna civilna i vojna flota bude isporučena Srbiji do kraja ove godine.

Airbus H145M Izvor: Društvene mreže / Autor: TangoSix

Uz to, Srbija je s Airbusom potpisala ugovor o kupnji policijskih srednje transportnih helikoptera H215 Super Puma, dok će obuka policijskih letača i mehaničara započeti u jesen 2021. godine. Prve srpske 'Super Pume' trebale bi stiću u nama susjednu državu početkom 2022. godine.

Direktor Airbusa za vojni program, Klaus Przemeck, još ranije je pohvalio suradnju sa srpskim ministarstvom obrane i Vojskom Srbije, naglasivši da je model za srpsko tržište prilagođen specifičnim potrebama poput zadaća traganja i spašavanja, za koje je potrebna posebna dodatna oprema. Helikopter koji je naručila nama susjedna zemlja nastao je na temelju njemačko-japanskog helikoptera MBB/Kawasaki BK-177, a za razliku od prethodnika, novi model ima veći radijus kretanja, veće transportne kapacitete, prostraniju pilotsku kabinu te manju buku motora i manje operativne troškove.

Airbus H145M Izvor: Društvene mreže / Autor: Silja Pluton

Prvi korisnici ovog helikoptera bili su francuska civilna zaštita i nacionalna žandarmerija te policija njemačke savezne države Hessen. Za nabvu helikoptera vrlo brzo su opkazale interes i Sjedinjene Države te su 2006. godine za potrebe svoje vojske naručile čak 345 primjeraka ukupne vrijednosti tri milijarde dolara. U skladu s tradicijom imenovanja helikoptera, ova uvozna letjelica nosi naziv UH-72 Lakota. Sedam godina kasnije na kupnju 15 primjeraka odlučila se i njemačka vojska koja ih koristi za potrebe posebnih misija. U vojne svrhe ove helikoptere koristi još Albanija, Bolivija i Kazahstan.