MODIFICIRANI PEGAZ - 011

[VIDEO] Srbi i Kinezi zajednički rade na borbenom dronu

25.10.2019 u 20:53

Bionic
Reading

Srbija će u suradnji s Kinom raditi na razvoju naoružane bespilotne letjelice, priopćilo je u utorak srpsko ministarstvo obrane, čime će naši susjedi dobiti prvi borbeni dron vlastite proizvodnje

Kako piše ugledni zrakoplovni portal Tango Six, srpski ministar obrane Aleksandar Vulin u pratnji stručnjaka s beogradskog Vojnotehničkog instituta i izaslanstva srpskog ratnog zrakoplovstva sastao se početkom tjedna u Pekingu s kineskim partnerima radi reprojektiranja bespilotne letjelice Pegaz.

Riječ je o prvoj fazi transfera tehnologije za razvoj i proizvodnju bespilotnih letjelica na temelju postojećeg prototipa drona Pegaz - 011 koji bi u suradnji s kineskim stručnjacima trebao dobiti dodatnu opremu, avioniku, optoelektronske sustave i naoružanje. Ugradnjom tih komponenti, dodaje portal, Srbija bi ispunila sve taktičko-tehničke zadaće za svoju prvu borbenu bespilotnu letjelicu.

Nakon dogovora s kineskim partnerima srpska strana će rekonstruirati letjelicu, dok će Kinezi projektirati elektroničku opremu i avioniku. Na računalnim simulacijama leta i laboratorijskom istraživanju ugradbenih komponenti radit će obje strane kako bi srpski inženjeri stekli potrebna iskustva koja im nedostaju.

Zajednički modificirana i opremljena letjelica bit će najprije testirana u Kini, a potom i u Srbiji te će se na poligonima Vojske Srbije obaviti bojeva gađanja laserski vođenim raketama. Treća pak faza uključuje serijsku proizvodnju dronova.

Pegaz - bespilotna letjelica Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Portal Tango Six podsjeća kako je srpski predsjednik Aleksandar Vučić suradnju s Kinom u pogledu bespilotnih letjelica najavio početkom rujna, tijekom vojnih vježbi Povratak 2019, kada je kazao kako Srbija planira nabaviti tri baterije sa šest ili devet dronova.

Prema Vučiću, radi se o borbenim dronovima 'značajne razorne moći', a budući da je dodao da će oni polijetati na razne načine, pa tako i s automobila u pokretu, ukazao je na to da naši susjedi ipak ne nabavljaju kineske bespilotne letjelice Wing Loong, o kojima je bilo mnogo riječi u srpskim medijima. Radi se, naime, o punokrvnim borbenim dronovima koje Kinezi izvoze u Saudijsku Arabiju, Pakistan, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate.