ZA POTREBE POLICIJE

[VIDEO] Republika Srpska kupila tri helikoptera koji su raritet u Europi

26.06.2020 u 23:33

Bionic
Reading

Republika Srpska je za potrebe svoje policije kupila tri ruska helikoptera Ansat, priopćio je u četvrtak srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik

'Unatoč svim pritiscima zapadnih partnera da spriječe ovu nabavu, mi smo je ipak proveli', kazao je Dodik nakon objave o kupnji.

Prvi od tri helikoptera dolazi u Republiku Srpsku u rujnu ove godine, a preostala dva u svibnju 2021. i siječnju 2022. godine, preciziraju mediji u BiH. Tamošnji mediji dodaju da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske u siječnju objavilo izbor dobavljača helikoptera za 22 milijuna eura te da se na natječaj kao jedini ponuđač javila ruska tvrtka Ansat.

Helikopter Ansat je rijetkost u Europi, a osim ruske vojske i tamošnjih civilnih korisnika, letjelica je izvezena jedino u Južnu Koreju i Kinu. Riječ je o lakom višenamjenskom helikopteru čiji je razvoj počeo 1993. godine u Kazanjskom helikopterskom zavodu (KVZ) u ruskoj Republici Tatarstan gdje su nastali poznati helikopteri Mi-1, Mi-4, Mi-8 i njegova izvozna verzija Mi-17. Otud i njegov naziv Ansat što na tatarskom jeziku znači 'jednostavan'.

Helikopter Ansat Izvor: Društvene mreže / Autor: KHMedia

Konstruiran kao laki višenamjenski helikopter s klasičnim nosećim i repnim rotorom i dvostrukim repom, Ansat se može koristiti za prijevoz putnika i robe, nadzor, traganje i spašavanje, protupožarnu borbu, medicinsku evakuaciju, obuku i trenažu te prijevoz VIP osoba.

Prvi Ansatov let zabilježen je 1999. godine, a dozvolu za komercijalnu upotrebu dobio je 14 godina kasnije jer je imao ugrađeni sustav komandi za upravljanje (EDSU) koji se koristi samo na suvremenim vojnim i putničkim avionima te zbog toga nije odgovarao pravilima civilnog zrakoplovstva ruske agencije za civilno zrakoplovstvo koje nije znalo po kojim kriterijima može testirati helikopter s takvi sustavom. Taj sustav, inače, omogućuje znatno poboljšanje karakteristika leta, jeftiniju proizvodnju i lako upravljanje.