ZAPREPAŠTENA JAVNOST

[VIDEO] Prijavljeni zbog unošenja vuka u kavezu na malonogometni turnir u osnovnoj školi

24.01.2020 u 20:53

Bionic
Reading

Policija u crnogorskom Ulcinju podnijela je u četvrtak kaznene prijave protiv četiri osobe koje su tijekom nedavno održanog turnira u malom nogometu u jednoj ulcinjskoj osnovnoj školi dopremili vuka smještenog u metalni kavez

Kako javlja crnogorska državna televizija RTCG, nadležni tužitelj je naložio da se kaznena prijava podnese redovnim putem, a o događaju je obaviješten i veterinarski inspketor koji će poduzeti mjere i radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja.

Na snimci koja se proširila društvenim mrežama vidi se kako nekoliko muškaraca donosi kavez s vukom pred mnoštvo okupljenih u sportskoj dvorani. Uz to, jedan od muškaraca pokušao je sjesti na kavez dok okupljeni viču i navijaju, a vuk se preplašeno grči i vrti u krug unutar minijaturnog kaveza.

Događaj je izazvao zaprepaštenje javnosti i organizacija za zaštitu životinja. Još uvijek je nejasno koja je bila svrha ovog čina i što su organizatori malonogometnog turnira željeli postići mučenjem divlje životinje. Prema navodima podgoričke udruge za zaštitu prava životinja Galop, riječ je o nekakvoj tradiciji te da je ranijih godina na turnir donošen mrtav vuk.

Udruga Galop, koja je podnijela kaznenu prijavu, ističe da su organizatori malonogometnog turnira prekršili nekoliko članaka Zakona o zaštiti dobrobiti životinja kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba u pogledu zaštite životinje od mučenja pri držanju i uzgoju.

Ogranizatori su, smatra udruga, prekršili zakon iz članka kojim je zabranjeno koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizisjka snimanja, reklamne poruke i oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah.