dužnosnici oduševljeni

[VIDEO] Polovica odraslih Britanaca primila cjepivo protiv koronavirusa

20.03.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Polovica odraslih Britanaca primila je najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19 i Velika Britanija postala je tako prva velika svjetska ekonomija koja je uspjela dostići taj prag.

Ministar zdravstva Matt Hancock napisao je na Twitteru da je ta brojka dosegnuta nakon rekordnih 660.276 cijepljenja u petak.

Izrael je prvak u cijepljenju stanovništva, a slijede ga Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile, te Velika Britanija dok investitori pomno promatraju koja bi se gospodarstva mogla prvo oporaviti.

"Cjepivo je nacionalna priča o uspjehu i naš je izlaz iz ove pandemije", rekao je Hancock, dodajući da je "oduševljen".

Britanski premijer Boris Johnson dobio je prvu dozu cjepiva u petak, primivši cjepivo AstraZenece koje je nekoliko europskih zemalja privremeno prestalo koristiti ovog tjedna zbog dvojbi vezanih uz sigurnost, odnosno moguće nuspojave tog cjepiva.

Distribuciju cjepiva u Britaniji organizirala je državna zdravstvena služba i kampanja cijepljenja odvija se brzo, no vlasti su ovog tjedna upozorile da bi se program cijepljenja mogao usporiti u travnju zbog kašnjenja pošiljki cjepiva iz Indije i zbog toga što se neke serije cjepiva u Britaniji treba preispitati.

Britanija se do sada oslanjala na cjepiva AstraZeneca/Oxford te Pfizer/BioNTech.