NARODNa ARMIJA KINE

[VIDEO] Pogledajte kako izgleda kad se postroji dva milijuna vojnika

05.01.2018 u 20:13

Bionic
Reading

Ovih dana kineski mediji su objavili impresivne snimke postrojavanja svoje Narodnooslobodilačke armije u provinciji Hebei povodom 90. godišnjice njezina osnivanja, a prilikom postrojavanja pripadnicima najmnogoljudnije vojske svijeta obratio se kineski predsjednik Xi Jinping

Predsjednik Xi je tom prilikom poručio vojnicima da 'uvijek budu spremni za borbu u kojoj će sigurno pobijediti', kao i da se ne plaše 'ni smrti ni poteškoća'.

Kineske oružane snage su se, inače, okupile na više od 4000 lokacija u Kini kako bi slušale govor vrhovnog zapovjednika, a zatim su se svi, okrenuti crvenoj zastavi, zakleli da će odlučno ispunjavati sve Xijeve zapovijedi.

Kineska Narodnooslobodilačka armija najveća je stajaća vojska na svijetu, s približno 2.183.000 pripadnika oružanih snaga. Vojska je podijeljena u pet rodova — mornaricu, kopnene, zrakoplovne, raketne snage i strateške snage za pružanje podrške.

Smatra se kako je vojska vrlo dobro trenirana i opremljena, naročito u kontekstu velike modernizacije koja se provodi posljednjih godina. Inače, samo prošle godine proračunska izdavanja za vojsku iznosila su 153 milijarde dolara, a veći proračun, s oko 600 milijardi dolara, ima jedino američka vojska.

  • +17
Parada kineske vojske Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dinamičan razvoj kineskog gospodarstva pružio je mogućnost naoružavanja vojske najsuvremenijim oružjem, koje je nedostupno susjedima u azijsko-pacifičkoj regiji.

Postrojavanje kineske vojske Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardian News

Glavnom odlikom kineske vojske još uvijek se smatra njezina veličina, a glavni nedostatak je neiskustvo u ratovanju. Posljednji put kada je kineska vojska sudjelovala u vojnim operacijama bilo je 1979. godine, za vrijeme rata s Vijetnamom.