RA'AD-II

[VIDEO] Pakistanci povećali domet novoj raketi kako bi mogli gađati indijsku prijestolnicu

26.02.2020 u 22:14

Bionic
Reading

Pakistan je prošlog tjedna testirao novu krstareću raketu Ra'ad-II dometa 600 kilometara, kojom može gađati strateške ciljeve u Indiji

Iako je prototip ove rakete predstavljen 2017. godine, Pakistanci su unazad tri godine poboljšali sustave za navođenje i navigaciju koji raketi, prema riječima proizvođača, osiguravaju točnost pogodaka s visokom preciznošću. Prema dostupnim podacima, redizajniran je i usisnik rakete, čime je povećan domet za dodatnih 50 kilometara.

Povećanje dometa omogućuje lansiranje rakete koja sada bez problema može pogoditi ciljeve unutar Indije, primjerice New Delhi koji se nalazi oko 430 kilometara od Lahorea, glavnog grada pakistanskog dijela regije Pandžab, podijeljene između dvije države. Prema pisanju uglednog portala DefenseNews, pakistanski raketni inženjeri povećali su prvotni domet rakete Ra'ad-II za 50 kilometara nakon što je Indija od Rusije nabavila protuzračne sustave S-400.

Vojni analitičar i bivši pilot pakistanskog ratnog zrakoplovstva Kaiser Tufail ističe da bi nova raketa sa svojim redizajniranim repom u obliku slova H mogla biti dobar protuotrov za sustave S-400. Izmijenjeni stražnji dio projektila trebao bi povećati efikasnost pri ispaljivanju s lovca JF-17 domaće proizvodnje, koji postupno zamjenjuje dotrajale lovce tipa Mirage III, a koji su već nekoliko puta modificirani radi lakšeg lansiranja raketa.

Stručnjak iz islamabadskog Centra za međunarodne strateške studije Mansoor Ahmed, koji je specijaliziran za pakistanski nuklearni program, smatra da je Ra'ad-II odgovor na indijski razvoj krstareće rakete Nirbhay.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Public News

'Nova raketa Ra'ad-II značajno će poboljšati operativnu i ciljanu fleksibilnost pakistanskih zračnih snaga. Uz to, projektil daje poboljšanu sposobnost za precizne udare na kritične vojne ciljeve na kopnu i moru iz sigurnijih dometa obrane. Zbog proširenog dometa dosad neranjiva mjesta mogu biti cilj pakistanskih balističkih raketa', zaključio je Ahmed u razgovoru za DefenseNews.

Valja podsjetiti da se Indija i Pakistan posljednjih sedamdesetak godina spore oko Kašmira, područja na kojem su za vrijeme podjele Indije većinu imali muslimani, ali čiji ga je hinduski vladar predao novostvorenoj državi Indiji umjesto Pakistanu. Indija i Pakistan su zbog Kašmira ratovali tri puta, a jednom i zbog indijske podrške pokretu za nezavisnost današnjeg Bangladeša od pakistanske vlasti. Posljednji indijsko-pakistanski sukob, tzv. kargilski rat, završio je 1999. godine indijskom pobjedom.