MADE IN ITALY

[VIDEO] Ovo je najnoviji trenažni avion na kojem će se u budućnosti školovati piloti NATO saveza

31.12.2020 u 19:44

Bionic
Reading

Talijansko ratno zrakoplovstvo ovih je dana zaprimilo prve primjerke novog zrakoplova za osnovnu obuku domaće proizvodnje tipa T-345A koji bi doskoro trebali zamijeniti čitavu flotu mlaznih trenažnih aviona i lakih jurišnika tipa Aermacchi MB-339 kojeg proizvodi tvrtka Leonardo i koje koriste akrogrupa talijanskog ratnog zrakoplovstva Frecce Tricolori

Prvi primjerci budućeg ključnog aviona za obuku budućih pilota stigli su u 61. krilo (eskadrila) talijanskog ratnog zrakoplovstva stacionirano u aviobazi Lecce-Galatina na jugu zemlje. Prema najavama talijanskog ministarstva obrane, avion će se koristiti i za obuku pilota NATO saveza uključenih u nedavno pokrenuti program Međunarodne škole letačke obuke (IFTS) sa sjedištem u zračnoj bazi Decimomannu na Sardiniji.

Proizvođač ističe da T-345A omogućava poboljšanje kvalitete obuke uz niže troškove pa otud i opisni naziv projekta koji glasi 'trener visoke učinkovitosti'. Iz Leonarda dodaju kako novi zrakoplov osigurava dinamičniji i učinkovitiji prijelaz u napredniju fazu obuke koja uključuje i borbenu taktiku. Tim pristupom ubrzava se proces prilagodbe mladih pilota na lovce tipa F-35, dodao je proizvođač prilikom primopredaje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Aeronautica Militare

Talijansko ministarstvo obrane je pojasnilo da će prijelaz s tipa MB-339 na T-345A teći postupno jer će nova letjelica prije šire operativne upotrebe proći postupak operativnog ispitivanja i ocjenjivanja koje će provoditi letački odjel za eksperimentalna ispitivanja pri zapovjedništvu logistike talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Daily Battlefields

Proizvođač naglašava da je riječ o avionu s vrlo niskim troškovima eksploatacije za koje je zaslužan američki turbofenski motor Williams FJ44-4M-34 koji osigurava niže troškove od školskog turboelisnog aviona. Verzija koja može poslužiti kao laki jurišnik može ponijeti više od tonu raznog naoružanja među kojima su i infracrveno navođene rakete zrak-zrak.