BEZ OZLIJEĐENIH

Jato ptica srušilo trenažni MiG, piloti se spasili katapultiranjem

20.11.2019 u 22:42

Bionic
Reading

Jato ptica srušilo je proteklog vikenda trenažni zrakoplov MiG-29K indijskog mornaričkog zrakoplovstva tijekom trenažnog leta

Avion se srušio u državi Goa na jugozapadnoj obali Indije, a oba pilota su se uspjela katapultirati i spustiti padobranom u selu Verna, čiji su mještani prvi pritekli u pomoć zrakoplovcima.

Kako piše The Hindustan Times, dvosjed indijske mornarice naišao je na jato ptica odmah poslije polijetanja iz baze Hansa. Piloti su uočili da se nakon ulijetanja jata ptica najprije zapalio lijevi, a potom i desni motor. Kako su se zapalila oba motora i avion se nalazio na maloj visini, piloti su se odlučili na katapultiranje, ali tek nakon što su se uvjerili da neće pasti na naseljeno područje.

Indijski MiG-29K Izvor: TASS / Profimedia / Autor: Lystseva Marina

Indijska ratna mornarica priopćila je da piloti nisu zatražili liječničku pomoć te da nitko od mještana prilikom pada aviona nije stradao. Uz to, pokrenuta je službena istraga o incidentu.

Jato ptica srušilo MiG u indijskoj Goi Izvor: Društvene mreže / Autor: The Hindustan Times

'Piloti su pokazali prisebnost te su usmjerili avion izvan naseljenog područja, nakon čega su se obojica uspješno katapultirala i sletjela padobranima', priopćila je indijska mornarica nakon incidenta.

Avion koji je pao uslijed naleta na jato ptica pripadao je eskadrili MiG-ova stacioniranih na indijskom nosaču aviona INS Vikramaditya.