oproštaj od kraljice u edinbourghu

[VIDEO] Nije se dobro proveo: Tijekom prolaza povorke vikao da je princ Andrew 'stari bolesnik', ubrzo oboren na pod i uhićen

12.09.2022 u 20:14

Bionic
Reading

Škotska policija objavila je da je uhitila tri osobe u Edinburgu povezane s ometanjem javnog reda i mira u nedjelju i ponedjeljak, dok je lijes kraljice Elizabete prolazio gradom.

Elizabeta je umrla u četvrtak u svome odmaralištu Balmoral u škotskom gorju, u dobi od 96 godina i nakon 70-godišnje vladavine, zbog čega ljudi diljem Britanije sudjeluju u žalovanju.

Dosad je njezina smrt potaknula stotine tisuća ožalošćenih da iziđu na ulice i poprate kola s kraljičinim lijesom na putu zemljom, čiji prolaz je uglavnom popraćen plačem, pljeskom ili turobnom šutnjom.

Za narušavanje javnog reda optuženi su 22-godišnja žena, koja je držala antimonarhistički transparent i 74-godišnji muškarac, uhićeni odvojeno u nedjelju.

Treća osoba, 22-godišnji muškarac uhićen u ponedjeljak na procesijskoj ruti kojom je prolazio kraljičin lijes kroz škotsku prijestolnicu Edinburg, tek treba biti optužen.

Reuters nije uspio potvrditi okolnosti ijednog od ovih uhićenja.

U ponedjeljak, snimka mrtvačkih kola kako prevoze kraljičin lijes, za kojim su hodala njezina djeca, pokazala je kako jedan prosvjednik dobacuje uvredu princu Andrewu, prije nego što ga je iz gomile izvukao drugi muškarac. Potom ga je policija izdvojila iz mase. Mladić je princu viknuo da je 'stari bolesnik', vjerojatno aludirajući na pedofilski skandal u kojem se princ nedavno našao.

Odvojeno, 45-godišnji muškarac priveden je u Oxfordu nakon izazivanja nemira tijekom svečanosti proglašenja kralja Charlesa III., rekla je policija doline Temze. Mediji izvještavaju da je uzvikivao "tko je njega izabrao?" dok je čitan proglas.

  • +14
Djeca kraljice Elizabete II. pratila su mrtvačka kola do crkve u Edinbourghu Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia