TUŽNA POVORKA

Kralj Charles ovim je potezom jasno dao do znanja što misli o bratu: Vojne odore odjenuli su svi osim princa Andrewa

12.09.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Tisuće ljudi u Škotskoj se okupilo na procesiji kraljice Elizabete II, a njezin nasljednik kralj Charles III. predvodi procesiju koja kreće iz palače Holyroodhouse prema katedrali St. Giles, a odmah iza njega hodaju njegova braća prinčevi Andrew i Edward

Kralj Charles III. stigao je prije nekoliko sati iz Londona u Edinburgh gdje se održava procesija i misa za kraljicu Elizabetu II. Povorka iza lijesa u kojem leži pokojna vladarica krune prolazi centrom Edinburgha sve do katedrale St Giles.

Kralj je predvodio procesiju, a odmah iza njega pratili su ga braća princ Andrew i Edward te princeza Anne. Svi osim princa Andrewa odjeveni su u vojne uniforme s odličjima. Drugi po redu kraljičin sin nije u vojnoj uniformi u procesiji kraljičinog lijesa, već nosi jutarnje odijelo. Izvori za medije govore da vojvoda od Yorka neće nositi uniformu na ceremonijalnim događajima tijekom razdoblja žalosti za svojom majkom, osim na posljednjem bdijenju u Westminster Hallu kao poseban znak poštovanja.

  • +18
Lijes s tijelom kraljice Elizabete putuje u Edinburgh Izvor: Profimedia / Autor: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Tisuće građana pratile su kraljevsku obitelj kako tuguje za kraljicom koja je na tronu provela dugih 70 godina, a ni sami nisu ostali imuni.

Građani s djecom, stariji, učenici, studenti i svi oni koji su htjeli odati počast kraljici satima su stajali na ulicama čekajući trenutak kada će lijes proći do katedrale.

  • +7
Lijes kraljice Elizabete II stigao u katedralu St. Giles Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot BBC

Ni William, novi princ od Walesa, ni Harry, vojvoda od Essexa, danas nisu sudjelovati u povorci koja je pratila kraljičin lijes od palače Holyroodhouse do katedrale St Giles u Edinburghu. Kralj Charles predvodio je povorku, a pridružili su mu se kraljevska princeza Anne, braća Andrew i Edward. Kraljevska braća i sestre hodali su u redu iza kola koja su prevozila kraljičin lijes. U automobilu koji ih je slijedio našle su se Camilla, kraljica supruga i grofica od Wessexa, Edwardova supruga.

Nakon što je lijes stigao do katedrale, isti je unesen unutra i stavljen na odar, nakon čega su se prema svojim mjestima uputili članovi kraljevske obitelji predvođeni kraljem Charlesom III. Na lijes je potom stavljena kraljičina škotska kruna, a potom se okupljenima obratio velečasni Calum MacLeod.

  • +14
Djeca kraljice Elizabete II. pratila su mrtvačka kola do crkve u Edinbourghu Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

U katedralu je stigla i britanska premijerka Liz Truss, kao i škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Cijeli događaj nije prošao bez skandala. Tijekom procesije do katedrale uhićena je 22-godišnja žena, koja je držala natpis protiv monarhije, kao i 74-godišnji muškarac zbog navodnog kršenja javnog reda i mira. Policije su imale pune ruke posla i s muškarcem koji je dobacivao princu Andrewu.