spas u zadnji ćas

[VIDEO] Nakon što je jučer u Siriji pronađeno tek rođeno dijete danas je u Turskoj spašena dvomjesečna beba

08.02.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Nakon što je jučer u Siriji iz ruševina izvučenog tek rođeno dijete danas iz turske provincije Hatay stiže još jedan potresan video, ali i dobre vijesti. Spasitelji su ispod ruševina pronašli dvomjesečnu bebu. Broj poginulih u razornom potresu koji je pogodio dvije zemlje već prešao 11.000

O ovoj bebi za sada nema više informacija osim da su je preuzele medicinske službe.

Aja, "čudesna beba" koja je pak jučer spašena netom nakon rođenja ispod ruševina svoga doma u pobunjeničkom dijelu sjevera Sirije je dobro.

Podsjetimo, spasioci su u utorak u ruševinama kuće u Jandairisu pronašli živo, tek rođeno djetešce koje je pupkovinom još bilo povezano s majkom koja nije preživjela.

Bolničko osoblje joj je dalo ime Aja i ona je jedina od svoje obitelji preživjela razorni potres koji je u zoru u ponedjeljak pogodio gradić Jindires, u pokrajini Alepo.

U tom mjestu na granici s Turskom spasioci su izvukli tijela njezina oca Abdulaha Mleihana, majke Afre, triju sestara, brata i tetke.

Dramatična snimka njezinog spašavanja obišla je svijet. Na videosnimci koja kruži društvenim mrežama može se vidjeti kako muškarac usred ruševina podiže dijete u rukama potpuno golo, prašnjavo i s pupkovinom koja visi. Spasioci su odmah umotali dijete jer je temperatura bila oko ništice i prevezli ga u bolnicu u obližnjem Afrinu.

"Beba je stabilno, ima polomljeno nekoliko rebara, ali to će s vremenom zacijeliti", rekao je liječnik Hani Maruf dok je pregledavao svog najmlađeg pacijenta u inkubatoru.

Kada je stigla u bolnicu bila je u "jako lošem stanju", rekao je liječnik, opisujući da su joj ruke i noge bile plave i imala je porezotine po cijelom tijelu prekrivene prašinom.

"Da je nisu našli na vrijeme umrla bi za sat vremena", dodao je liječnik.

"Stanje joj se poboljšalo, sada je puno bolje i prisebna je", rekao je liječnik.

Obitelj novorođenčeta su bili izbjeglice iz sirijske nestabilne pokrajine Deir al-Zour, u istočnoj Siriji.

  • +15
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA