POVRATAK U POZNATE VODE

[VIDEO] Merkel nagovijestila čime bi se mogla baviti nakon odlaska s kancelarskog položaja

02.09.2019 u 22:34

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel nagovijestila je prošlog vikenda čime bi se mogla baviti nakon što joj 2021. godine istekne trenutni mandat

'Svi fakulteti koji su mi dodijelili počasne doktorate mogu očekivati moj poziv nakon što više ne budem kancelarka', izjavila je u subotu Merkel nakon što je primila počasni doktorat Škole za menadžment u Leipzigu.

Nagovijestivši povratak u akademsku zajednicu, aktualna kancelarka poručila je u kratkom govoru tamošnjim studentima kako će idući put kada uđe u obrazovnu ustanovu ostati znatno duže.

Merkel je dosad primila čak 17 počasnih doktorata, među kojima su tri počasna doktorata izraelskih sveučilišta te onaj s prestižnog američkog Harvarda. Kancelarka, inače, ima i doktorat iz fizike koji je stekla 80-ih godina prošlog stoljeća.

Njemačka kancelarka nije bez razloga najavila povratak u akademsku zajednicu jer politički analitičari ocjenjuju kako postoji velika mogućnost da ne ustraje u svojem mandatu u cjelini. Koalicijskim partnerima i njezinoj stranci, naime, prijeti gubitak podrške zbog rasta popularnosti ultradesničara, što bi moglo dovesti do još većih političkih tenzija u toj državi.

Primanje počasnog doktorata Angele Merkel na Harvardu Izvor: Društvene mreže / Autor: Harvard University

Angela Merkel je, podsjetimo, još prošle godine odstupila s liderske pozicije u svojoj Kršćansko-demokratskoj uniji nakon loših rezultata na parlamentarnim izborima te je nakon njih najavila kako će joj ovo biti posljednji kancelarski mandat.

'Na sljedećem stranačkom kongresu u prosincu neću se kandidirati za predsjednicu stranke. Osim toga, ovaj četvrti mandat njemačke kancelarke moj je posljednji. Na parlamentarnim izborima neću se kandidirati za kancelarku ni za mjesto u parlamentu. Neću više tražiti političke položaje', kazala je Merkel krajem prošlog listopada, dodajući da se neće uplitati u stranačke izbore.