slučajno ovjekovječena

[VIDEO] Kod Dubrovnika snimljena sredozemna medvjedica

28.10.2022 u 19:29

Bionic
Reading

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije jučer je zaprimila dojavu o opaženoj jedinki sredozemne medvjedice. Svjedok je poslao i video snimku, piše Dalmacija Danas

Javna je ustanova zaprimala više ovakvih dojava međutim nitko je nije uspio snimiti. Vjeruje se da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovno nastaniti i podizati mlade te stvoriti stabilnu populaciju u području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, ali i preostalog dijela Hrvatske, piše Dalmacija Danas.

Javna ustanova je dojavu zaprimila od odgovornog sugrađanina g. Denija Dilberovića, koji ju je sasvim slučajno uočio i snimio kamerom u jutarnjim satima, u 7:55 h za vrijeme snimanja ribolova.

Sredozemna medvjedica na Dančama, 27. listopada 2022. godine, snimku ustupio Denis Dilberović Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Djelatnici Javne ustanove u suradnji s Udrugom BIOM sudjelovali su u nadziranju ove vrste i njenih staništa na području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru kojeg su se osim potencijalnog pronalaska žive jedinke, pretraživale potencijalne lokacije njenog staništa u kojima bi se odmarala ili podizala mlade.

Medvjedica je strogo zaštićena vrsta s klasifikacijom 'pred izumiranjem' prema međunarodnim konvencijama. U Hrvatskoj su prva zapažanja medvjedice, nakon što joj je populacija desetljećima drastično opadala, zabilježena početkom 1990.-ih godina, posebice 1992. i 1993. godine. Na Mljetu je tako viđena 1992. godine, a na Palagruži u ljeto 1993. godine. Posljednjih godina redovito se viđala u hrvatskom dijelu sjevernog Jadrana, posebice uz obalu Istre, rta Kamenjak i uza zapadne obale Cresa i Lošinja.