POREMEĆENA OPSKRBA

[VIDEO] Kanadski zoološki vrt vraća pande u Kinu zbog nedostatka bambusa

15.05.2020 u 21:23

Bionic
Reading

Zoološki vrt iz kanadskog grada Calgaryja odlučio je vratiti dvije velike pande Kini jer nema dovoljno zaliha bambusa koji je temeljna hrana ovim uglavnom biljojedima

Uprava zoološkog vrta pojasnila je sredinom tjedna da je prije početka globalne pandemije koronavirsa bambus uvožen iz Kine, ali je zaustavljeni zračni promet u potpunosti poremetio opskrbu bambusa.

'Uvjereni smo da je za naše pande Er Shun i Da Mao najbolje i nasigurnije mjesto u ovim vremenima bez presedana ono na kojem u velikim količinama raste bambus. Ovo je bila nevjerojatno teška odluka, ali zdravlje i dobrobit životinja koje volimo i brinemo uvijek su na prvom mjestu', kazao je za CNN upravnik zoološkog vrta Clement Lanthier. Pritom je dodao da se Er Shun i Da Mao gotovo isključivo hrane svježim bambusom i da jedna panda dnevno pojede oko 40 kilograma te biljke.

Pande iz kanadskog zoološkog vrta Izvor: Društvene mreže / Autor: Awesome A's Adventures

Iz zoološkog vrta su poručili da su pokušali pronaći nove dobavljače bambusa kako bi se pande hranile, ali su naišli na logističke probleme. Uz to, izrazili su zabrinutost da bi nove opskrbne linije mogle biti na trenutak prekinute pri čemu bi pande ostale bez hrane.

Er Shun i Da Mao stigli su u Kanadu 2014. godine i proveli su pet godina u zoološkom vrtu u Torontu prije nego što su se u ožujku 2018. preselili u Calgary s mladunčadi Jia Panpan i Jia Yueyue koji su premješteni u Kinu još ranije.

Velike pande su neke od najrjeđih životinja na planeti, iako su napori na očuvanju vrsta posljednjih godina pokazali izvjestan uspjeh. U 2016. godini Svjetski fond za prirodu (WWF) je status velikih pandi poboljšao s "ugrožene" na "ranjivu". Prema procjeni WWF-a, samo ih 1.864 živi u divljini.

Kina je godinama slala velike pande u inozemstvo u znak prijateljstva i suradnje Pekinga i drugih zemalja u sklopu kampanje poznate kao 'panda diplomacija'.