PUTINOV KUHAR

[VIDEO] Kako šef Wagnera regrutira zatvorenike za rat: 'Možete raditi s Ukrajincima što god želite'

15.09.2022 u 11:58

Bionic
Reading

Jevgenij Prigožin, vođa ruske paravojne skupine Wagner, poznatiji kao 'Putinov kuhar', navodno je regrutirao oko tisuću zatvorenika iz dviju kaznenih kolonija u jugozapadnoj regiji Rostov, obećavajući im prijevremeno puštanje na slobodu ako se bore u ratu Moskve protiv Ukrajine. Pojavila se i snimka njegova obraćanja zatvorenicima

Prigožin zatvorenicima nudi slobodu u zamjenu za šest mjeseci borbe u Ukrajini, javlja Radio Slobodna Europa, navodeći da je internetski TV kanal Vot Tak citirao i zatvorenike u gradu Bataisk. Oni su 1. rujna rekli da je Prigožin stigao u zatvor osobnim helikopterom zajedno sa svojim suradnikom Dmitrijem Utkinom. Potom se sastao sa svim zatvorenicima na zatvorskom trgu, a uprava kaznene kolonije IK-15 naredila je svim stražarima da isključe svoje mobitele dok su Prigožin i Utkin razgovarali sa zatvorenicima.

Zatvorenici su rekli su da je Prigožin obećao onima koji se pridruže ruskim oružanim snagama u Ukrajini da će biti prijevremeno pušteni za šest mjeseci, dodajući da tijekom vojnih operacija u Ukrajini zatvorenici 'mogu raditi s Ukrajincima što god žele'.

Jaroslav Trofimov, novinar The Wall Street Journala, preveo je Prigožinov govor te naveo da im je rekao ako dođu u Ukrajinu i predomisle se, pogubit će ih oni sami. 

Pobrojao je još neke uvjete: zatvorenici će nositi dvije bombe za slučaj da ih zarobe; ne smiju se drogirati ni piti alkohol, ne smiju krasti ni imati seksualne odnose 's lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima'.

Na kraju je oko 700 zatvorenika pristalo pristupiti ruskim oružanim snagama, što je otprilike polovica svih zatvorenika u koloniji. TV kanal također je razgovarao sa zatvorenicima u drugoj kaznenoj koloniji u Rostovskoj oblasti. Tamo su rekli da je Prigožin uspio regrutirati još oko 300 zatvorenika.

  • +26
Ruska vojska Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Ruske oružane snage navodno su pretrpjele teške gubitke usred otpora ukrajinskih trupa jačeg od očekivanog otkako je Kremlj pokrenuo svoju invaziju 24. veljače. Izvješća o neslužbenom regrutiranju zatvorenika u ruskim kaznionicama mjesecima kruže zemljom. U ranijim izvješćima navodi se da je Prigožin također regrutirao gotovo 350 zatvorenika iz tri kaznionice u regiji Ivanovo. On je odbacio izvješće, ponovivši svoju dugogodišnju tvrdnju da nema nikakve veze s Wagner grupom.