dan velike katastrofe

[FOTO/VIDEO] Izrael se oglasio nakon rušenja zgrade s uredima medijskih kuća u Gazi

15.05.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Izraelsko-palestinski sukob nastavlja se bez ikakvih naznaka jenjavanja u subotu, na dan Nakbe, masovnog progona Palestinaca pri osnutku države Izrael 1948.

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima, objavio je očevidac agencije Reuters.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa i potvrdio da je zgrada bila evakuirana. U zgradi su osim ureda medijskih kuća bili i brojni stanovi, dodaje Reuters. Agencija France presse javlja da je televizija Al-Jazeera izravno prenijela slike razaranja tornja.

Napad na zgradu s novinskim agencijama Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

O svemu se oglasio i Izrael.

'Nakon upozorenja da se civili evakuiraju, avioni IDF-a su pogodili višekatnicu s vojnom opremom Hamasa.

U zgradi su se nalazili civilni uredi medija, iza kojih se Hamas skriva i koristi ih kao ljudski štit', stoji u objavi Izraelskih obrambenih snaga.

Nakon toga, izvijestili su i kako su srušili dron pun eksploziva pri čemu su poginula dva operativca Hamasa.

Hamas je u subotu nešto prije 12 sati ispalio novu salvu od tridesetak raketa na izraelske gradove pri čemu je poginula jedna osoba, javljaju izraelski mediji. Diljem zemlje čuju se sirene za uzbunu. Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor na Twitteru je objavio snimku posljedica tog napada u uz poruku 'Prevladat ćemo'.

Palestinci obilježavaju Dan Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizira stradanja, progone i masovno raseljavanje stotina tisuća Palestinaca od 1948. kada je na današnji dan proglašena neovisnost Izraela na okupiranom teritoriju Palestine.

Izraelska vojska izvijestila je da rakete palestinskih militanata i dalje padaju na izraelske gradove te da su se u gradu Beershebi na jugu Izraela i u pograničnim područjima blizu Gaze oglasile sirene.

  • +8
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

I izraelska vojska nastavlja napadati ciljeve na palestinskom teritoriju. Zračne su snage gađale nekoliko raketnih bacača i dvije borbene jedinice koje pripadaju pokretu Hamas, stoji u priopćenju.

Izvor: Licencirane fotografije

Palestinska novinska agencija Wafa u subotu je objavila da je pogođena kuća u izbjegličkom kampu Šati u zapadnoj Gazi, pri čemu je poginulo najmanje sedmero članova iste palestinske obitelji, među kojima je bilo i djece.

Wafa prenosi da ima stradalih civila i u Beit Lahiju na sjeveru Gaze i na drugim područjima, a glasnogovornica izraelske vojske rekla je da se izvještaji provjeravaju.

  • +14
Izraelski napad na Gazu Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Policija je izvijestila da su kuću u Beershebi pogodili dijelovi rakete, od čega je nastala materijalna šteta, no nema ozlijeđenih. Više su puta raketirani i izraelski priobalni gradovi Ashkelon i Ashdod.

Izraelska vojska priopćila je da je u u zadnjih nekoliko dana od palestinskog raketiranja poginulo osam ljudi, od kojih je jedan vojnik, a među žrtvama ima žena i djece.

Palestinski aktivisti od ponedjeljka kontinuirano raketiraju izraelske ciljeve. Po podacima izraelske vojske, koja je na napade odgovorila zračnim udarima i topničkim granatiranjem, dosad je prema Izraelu ispaljeno više od 2300 raketa.

Istodobno, ministarstvo zdravstva u Gazi izvještava da je od ponedjeljka, otkad su sukobi eskalirali, ubijeno 140 Palestinaca, a ranjeno ih je oko 1000.

U petak je u Tel Aviv doputovao visoki američki diplomat da bi se ondje sastao s izraelskim i palestinskim dužnosnicima, dok Washington nastoji što hitnije utjecati na smanjenje intenziteta sukoba i nasilja, najžešćeg u regiji od 2014. godine.

U regiji su pojačani i građanski nemiri između židovskog i arapskog stanovništva koje živi u Izraelu, a bilo je prosvjeda i nereda. U gradu Lodu, jugoistočno od Tel Aviva, u petak su, unatoč policijskom satu izbili sukobi.

sukob u izraelu

Egipat otvorio granicu s Gazom radi evakuacije ranjenika

Egipat je u subotu otvorio kopnenu granicu s Gazom i poslao deset ambulantnih vozila u palestinsku enklavu radi evakucije ranjenih u palestinsko-izraelskom sukobu u kojem je ubijena još jedna izraelska žrtva, muškarac u Tel Avivu, prenose agencije.

Službeni Kairo učinio je iznimku i "otvorio granicu Rafah za prolazak deset egipatskih vozila hitne pomoći kojima će se evakuirati ranjenici i prevesti na liječenje u Egipat", navodi izvor koji je želio ostati neimenovan. 

Granični prijelaz Rafah jedini je izlaz iz Gaze koji nije pod nadzorom Izraela. Gaza je pod blokadom hebrejske države od 1967. godine. Egipatsko javno  zdravstvo objavilo je već u petak da se tri bolnice pripremaju za "prijem" ranjenih iz Gaze.

Prema zadnjim podacima palestinskih vlasti poginulo je 139 osoba, od kojih 39 djece, a ranjeno je gotovo tisuću u zračnim napadima i bombardiranjima na pojas Gaze kojima je Izrael odgovorio na palestinska raketiranja svog teritorija s područja Gaze kojom vlada islamistički palestinski pokret Hamas.  S najnovijom žrtvom na izraelskoj strani poginulo je deset osoba, od kojih je jedno dijete, a drugo pripadnik vojske.

 

Izraelski Arapi posljednjih su dana žrtve napada židova koji žive u Izraelu. U Jaffi, većinskoj arapskoj četvrti Tel Aviva, na dom jedne arapske obitelji bačen je molotovljev koktel, a vjeruje se da iza napada stoje židovski počinitelji. U napadu je teže ozlijeđeno dvanaestogodišnje dijete.

U petak navečer neredi su zabilježeni i u Istočnom Jeruzalemu, na Zapadnoj obali i u ostalim dijelovima sjevernog Izraela u kojima živi većinsko arapsko stanovništvo. Od početka nereda uhićeni su deseci osumnjičenih za napade i incidente.

Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.