put od 3000 kilometara

[VIDEO] Izraelski F-16 na letu do Plesa imali su posebnu pratnju, evo o čemu je riječ

03.08.2018 u 17:35

Bionic
Reading

Tijekom leta od baze Ramat David do baze na Plesu tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 u četvrtak su koristila zračnu cisternu koja je osiguravala nadopunu goriva tijekom leta dugog 3000 kilometara

Kako bi nesmetano stigli od matične baze Ramat David nedaleko od Haife do 91. zrakoplovne baze na Plesu, tri izraelska F-16 koristili su 'usluge' aviocisterni koje pri dužim letovima osiguravaju nadopunu goriva tijekom samog leta.

Radi se, naime, o postupku koji omogućuje avionu što duži ostanak u zraku, odnosno povećanju doleta koji pak ovisi o umoru posade i tehničkim zahtjevima, poput dozvoljenih radnih sati motora i potrošnje tekućine u motoru. Valja napomenuti kako zrakoplov koji može računati na pomoć aviocisterne može poletjeti s manje goriva, ali više korisnog tereta, kao što je bio slučaj s tri izraelska lovca koji su bili opremljeni dodatnim rezervoarima za gorivo smještenim na podvjesnicima ispod krila.

Izraelske zračne snage, inače, u svojem sastavu imaju dva tipa zračnih tankera, Lockheed Martin KC-130 i modificirani Boeing 707, specijalno izrađene za nadopunjavanje goriva tijekom leta.

>>> Izraelski avioni izazvali pomamu: Svi bi u vojne pilote, doznajte što vam sve treba za taj posao

Troškovi opreme za nadopunjavanje gorivom na oba zrakoplova u ovom postupku te kompleksnost rukovanja opremom i upravljanjem zrakoplova u neposrednoj blizini rezultirali su njegovom primjenom samo u vojnim operacijama, u kojima se danas intenzivno koristi. Primjerice, u Zaljevskom ratu te Iračkom ratu sve koalicijske zračne snage su prije svojih napada nadopunjavale gorivo u zračnom prostoru Kuvajta.

  • +9
F-16 na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Prvo eksperimentalno prebacivanje goriva zrak-zrak zabilježeno je 1920. godine putem običnog crijeva koje je iz ručnog spremnika jednog zrakoplova pretočeno izravno u spremnik drugog zrakoplova. Taj pionirski pothvat izveo je Vojni zračni servis Sjedinjenih Država, preteča američkog Ratnog zrakoplovstva.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Postupak je, prema ocjeni samih pilota, vrlo jednostavan, iako se radi o zahtjevnom manevru.

Ukoliko se, primjerice, radi o letu od Izraela do neke od baza u Sjedinjenim Državama, gdje izraelski piloti učestalo sudjeluju u vježbama s američkim kolegama, riječ je o 13-satnom letu koji se sastoji od dva kratka privremena slijetanja radi nadopune gorivom te stalne podrške aviocisterne.

Opskrba gorivom izraelskog F-16 Izvor: Društvene mreže / Autor: Israel Defense Forces

Izraelski F-16 imaju mogućnost punjenja tijekom leta putem posebne cijevi i mehanizma (sustav ARBS) koji omogućuje veći protok goriva, a postoji i opcija punjenja putem crijeva koja nudi manji protok goriva, ali i mogućnost punjenja više aviona istovremeno.

  • +6
Nadopuna goriva tijekom leta Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim toga, punjenje gorivom putem crijeva ne zahtijeva sustav s posebnim operaterom, već se nadopuna obavlja automatski čim se avion putem crijeva spoji s cisternom.

>>> Lovac koji je u Izraelu isprobao naš pilot ima burnu prošlost: Pogledajte kako je izgledao nakon 'totalke' 2005.

Izraelski tanker koji je dopratio tri F-16 do Plesa može ponijeti približno 100 tona goriva, a na letu dužine 3000 kilometara u prosjeku pretočiti oko 70 tona goriva.