TEJAS

[VIDEO]: Indijci imaju mornarički lovac domaće proizvodnje, evo kako izgleda njegovo testiranje

13.01.2020 u 21:23

Bionic
Reading

Indijska ratna mornarica je proteklog vikenda uspješno izvela prvo slijetanje prototipa mornaričke verzije lakog borbenog aviona domaće proizvodnje Tejas na nosač aviona koji bi mogao zamijeniti dosadašnje ruske mornaričke lovce tipa MiG-29K koji su se pokazali kao operativno problematičnima

Vijest o uspješnom slijetanju na palubu nosača aviona Vikramaditya tijekom testiranja u Arapskom moru priopćilo je indijsko ministarstvo obrane, dodajući da je prije slijetanja na nosač obavljen čitav niz pokusnih slijetanja na klasičnim poletno-sletnim pistama.

Izuzetno sam sretan zbog vijesti o prvom slijetanju Tejasa na nosač aviona. Ovo uspješno slijetanje je sjajan događaj u povijesti razvojnog programa lovca domaće proizvodnje, zapisao je indijski ministar obrane Rajnath Singh na društvenim mrežama.

Prema pisanju uglednog portala DefenseNews, testiranje mornaričke verzije lakog borbenog aviona Tejas pokrenuto je zbog operativnih problema indijskog mornaričkog zrakoplovstva s lovcem MiG- 29K prilikom slijetanja na nosač aviona. Ovaj tip aviona ruske proizvodnje, koji je ujedno i temelj lovačke komponente indijske ratne mornarice, pokazao se neprikladnim za slijetanje na palubu, a učestali su i problemi s održavanjem.

Stoga je indijsko ministarstvo obrane pokrenulo projekt razvijanja mornaričke verzije lakog jednomotornog lovca s ojačanim podvozjem. Prema ambicioznim planovima, indijska ratna mornarica trebala bi uskoro dobiti dvije eskadrile mornaričke verzije aviona domaće proizvodnje, iako je sličan plan bio odbačen prije četiri godine. Tejas se, naime, kao jednomotorni avion pokazao nedovoljno snažnim za kratke poletno-sletne piste na nosačima aviona s kojih u pravilu polijeću i slijeću dvomotorni palubni lovci.

Svjesni nedostatka još jednog motora, Indijci paralelno s testiranjem Tejasa najavljuju i projekt izrade vlastitog dvomotornog mornaričkog lovca najkasnije do 2030. godine. Testiranje mornaričke verzije Tejasa i najava novog dvomotornog palubnog lovca teče paralelno s procesom natječaja nabave uvoznih palubnih lovaca na koji su se javili Rusi sa svojom poboljšanom verzijom MiG-a 29, američki Boeing sa svojim F/A-18 Block III Super Hornetom, Šveđani s mornaričkom verzijom Gripena (Sea Gripen) te Francuzi s palubnom verzijom lovca Rafale koji nosi oznaku M.

Indijci su program Tejas započeli još sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, a prvi primjerci tog zrakoplova domaće proizvodnje ušli su u sastav indijskog ratnog zrakoplovstva prije četiri godine. Njegov razvoj kočili su učestali tehnički kvarovi na prototipu te američke sankcije uvedene 1998. godine zbog pokretanja indijskog nuklearnog programa.

Ovaj višenamjenski nadzvučni avion visokih manevarskih sposobnosti trebao bi zamijeniti već zastarjele lovce tipa MiG-21. Na razvoj i prototipove potrošeno je više od milijardu dolara, što sesmatra posljedicom nedovoljne organiziranosti projekta, nepotrebne težnje da se gotovo svi elementi letjelice moraju proizvoditi u Indiji te opterećenosti birokracijom.

Poteškoće u razvitku novog lovca dovele su do produljenja operativnog vijeka indisjkih MiG-ova koji su modernizirani u projektu Bison koji je ostvaren u suradnji s ruskim i europskim tvrtkama, a čime je radni vijek dvadesetjedinica produžen do 2025. godine.