krš i lom

[VIDEO, FOTO] Evo kako dva mjeseca od potresa izgleda jedna od ulica u centru Zagreba

23.05.2020 u 08:37

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon potresa, Cesarčeva ulica u Zagrebu je i dalje zakrčena otpalim ciglama

Gradonačelnik Milan Bandić u petak je poručio da nije zadovoljan napravljenim jer su mogli još više, a Vlada je mogla tri puta više

"Ne, nisam zadovoljan. Mi smo mogli još više, a Vlada je mogla tri puta više od nas i očekivali smo da donese zakon prije izbora, a nije", rekao je Bandić.

Podsjetio je da su iz Grada tri dana nakon potresa uputili svoj prijedlog povodom najave zakona o obnovi i ništa nisu promijenili, a čekali su mjesec i pol dana i zakon nije donesen.

Složio se s tvrdnjom novinarke da on nije oporba Vladi, ali i poručio da ne može donositi odluke umjesto premijera i resornog ministra

"Zakon nije donesen, ali ne mojom krivicom. Čekat ćemo ga tri-četiri mjeseca ali nećemo sjediti skrštenih ruku", ističe Bandić.

  • +9
Zagreb: Dva mjeseca nakon potresa, Cesarćeva i dalje zakrčena Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Najavio je da će do donošenja zakona Grad non-stop anketirati građane i pomoći im u obnovi njihovih stanova. "A ono što ne možemo bez zakona, ne možemo", kaže Bandić. Podsjeća kako je on u Gradsku skupštinu uputio odluku da se može pomoći ljudima sa "crvenim naljepnicama" i onima koji nemaju krova nad glavom smještenim u Studentskom domu "Cvjetno". Poručio je da će se svim tim ljudima unajmiti stanove dok se ne vrate u svoje domove.

Na pitanje kako komentira što neki stanari govore da ovisno o tome je li zgrada pod Gradskim stambenim komunalnim gospodarstvom (GSKG) ili nije, dobivaju drugačije informacije, te tko je nadležan gradski ured ili Ministarstvo graditeljstva, Bandić kaže da sve "sustavno funkcionira" ali neka mu se kaže konkretno koja ulica, koji broj, koji stanar.

Građanima je poručio da pročitaju uputstva na internetskim stranicama Grada i gradskih poduzeća, odgovorajući na pitanje trebaju li postupiti po uputama Ministarstva graditeljstva koje kaže da smiju sve sanirati nevezano što nije donesen zakon, ili GSKG koji kaže da ne smiju dirati zabatne zidove. Opovrgnuo je da to znači da je Grad iznad Ministarstva i poručio novinarima da ih ne svađaju.

"Mi sve što smo napisali i digli na stranice ja iza toga snosim odgovornost, a premijer i resorni ministar snose odgovornost za ono što oni napišu", poručio je.