podigli glas protiv latkovića

[VIDEO/FOTO] Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji: Vratite uvali izgubljene ljepote

02.07.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode započeo je u subotu u 15 sati u uvali Vruja, a okupio je više desetaka ljudi koji su svoj glas podigli protiv splitskog poduzetnika Stipe Latkovića kojeg prozivaju zbog bespravne gradnje i nepoštivanja pečata inspekcije

Prosvjednici očekuju da se Vruja pošumi i da joj se vrati dio izgubljene ljepote, kao i da se sruše izgrađene "nakaradne kule". Također traže sanaciju područja bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu. Naime, već deset godina država ignorira taj zahtjev mještana za sanacijom što, kako ističu, ugrožava njihovo zdravlje i živote. Dugoraćani su danas svojim dolaskom na prosvjed iskazali potporu prosvjednicima na Vruji.

Organizatorica i jedna od prosvjednica Bruna Fistanić kaže da to nije prvi put da prosvjeduju, da spašavaju Vruju od nezakonite gradnje i devastacije te lijepe uvale. Zna, ističe, kako je prosvjed mali korak, ali i velik u odnosu na ono što ih sve čeka u budućnosti jer je uvjerena da će toga biti još.

  • +18
Festival bespravne gradnje u uvali Vruja Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

"Prvi put kada smo prosvjedovali nadali smo se da će nas netko od odgovornih saslušati i da će se nešto pokrenuti, a tomu se nadamo i dalje", kazala je Fistanić. U prosvjedu je i Vice Guru koji tvrdi da će pokušati iscijediti "morfogenetsko polje" tog prostora koje je jako bitno, te će sa svojim pozitivnim razmišljanjima i meditacijom u obliku koncerta zabavne glazbe "prizvati bagere državnog inspektorata".

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

Na Festivalu su danas najavljeni nastupi Severine, Amire Medunjanin, Ede Majke, Žana Jakopača, a program bi trebao trajati do 20 sati.

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

Prosvjednici, koji se protive bespravnoj gradnji na pomorskom dobru i državnom zemljištu u uvali Vruja između Piska i Brela, splitskog poduzetnika Stipu Latkovića prozivaju zbog prijateljstva s aktualnim ali i bivšim hrvatskim predsjednicima - Zoranom Milanovićem, Stipom Mesićem i Ivom Josipovićem. Milanoviću je, ističu, Latković bio donator u predsjedničkoj kampanji "zbog čega već 20 godina može devastirati to mjesto". Posljednja u nizu devastacija je i izgradnja ceste od turističkog objekta uz plažu do Jadranske magistrale.

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

Prosvjednici stalno ukazuju na to da unatoč brojnim njihovim prijavama, rješenjima i zabranama poduzetnik Latković i dalje gradi te se pitaju tko može zaustaviti betoniranje Vruje.

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović