PRIJATELJSTVO NA KUŠNJI

Trump poslao mornaricu u Južno kinesko more, što će reći Xi Jinping?

25.05.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Američka mornarica izvela je prvu operaciju u spornim vodama Južnog kineskog mora u administraciji predsjednika Donalda Trumpa i ta bi operacija mogla razbjesniti Kinu, izvijestili su u četvrtak američki mediji

Razarač USS Dewey u srijedu je plovio u području 12 nautičkih milja udaljenom od Mischief Reefa, lokacije koja je dio otoka i na koji Kina polaže pravo, pišu američki mediji.

Glasnogovornik Pentagona nije potvrdio pojedinosti operacije, ali je rekao za CNN da američka mornarica djeluje 'u području Azije  i Pacifika svakodnevno, uključujući u Južnom kineskom moru'. 

'Djelujemo u skladu s međunarodnim pravom. Letimo, plovimo i djelujemo gdje god to međunarodni zakoni dopuštaju', rekao je satnik Jeff Davis. 

Kina tvrdi da polaže pravo na cijelo Južno kinesko more, područje bogato izvorima energenata i odbija prihvatiti presudu Haškog suda koji je lani službenom Pekingu osporio takvo pravo. 

U svojoj predsjedničkoj kampanji, Trump je krivio administraciju svog prethodnika Baracka Obame za popustljivost prema Kini kojoj je dopuštala gradnju vojnih postrojenja u područjima spornih otoka.

No nakon polaganja prisege Trump se približio Kini tražeći u njoj partnera spremnog zauzdati nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje.