nakon velike borbe

[FOTO/VIDEO] Konačno ugašen požar u Zadru, vatrogasci će na terenu dežurati cijelu noć

15.06.2021 u 11:48

Bionic
Reading

Požar koji je u utorak oko 11.30 buknuo na Narodnom trgu, u središtu Zadra, lokaliziran je i nema opasnosti od širenja vatre, potvrdio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

"Borba s plamenom trajala je više od pet sati. Nema opasnosti od širenja vatre, a vatrogasci će na terenu dežurati cijelu noć. Moraju ugasiti sva mjesta na kojima ima izdimljavanja, ulaze u tzv. sendviče između zgrada i krovova. Negdje ima staklenih ploča, negdje izolacije od staklene vune i sve se to mora ukloniti. Trenutačno se uklanja krov, ima greda koje još tinjaju i to se sve mora ugasiti", rekao je Šoša Hini.

Požar je, pojasnio je, izbio u jednom od stanova u zgradi iz 14. stoljeća i potom se proširio na nekoliko drugih te na poslovne prostore.

Požar u centru Zadra Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic

Stanari su evakuirani i prije dolaska vatrogasaca, nitko nije ozlijeđen, a gasitelji su ulagali nadljudske napore da se zaustavi vatra jer je cijeli Poluotok požarna zona, istaknuo je Šoša.

Policijski očevid započet će tek kad vatrogasci napuste požarište, a na terenu ih je trenutačno 25.

Vatrogasci još uvijek polijevaju opožarenu zgradu, poslovne prostore i stanove, kako bi zaustavili mogućnost da vatra ponovno krene. Nakon što je požar ugašen slijedi policijska istraga koja bi trebala utvrditi uzroke ove katastrofe..

RANIJE

Kako donosi Zadarski, vatrogasci su stigli na Trg nekoliko minuta nakon dojave.

'Krov na zgradi koja je prva buknula se urušio. No na žalost to ne možemo zvati zgradom već se radi o sklopu zgrada koje su spojene, sa stotinjak, dvjesto stanova. Teško je zaustaviti požar jer su unutra sve stare grede, borimo se da se požar ne proširi na daljnje stanove. Ima gipsanih ploča ispod greda, mi smo unutra i praktički pilamo te gipsane ploče', rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša za Zadarski.

Objašnjava kako bi trebalo presjeći grede, ali ako to naprave, pada čitava zgrada jer sve stoji na gredama.

'Mi zaustavimo vatru, ali greda nastavi tinjati i prelazi kroz zid u drugi stan, to nam se događa. Opasnost nipošto nije prošla, sada je ovdje 20 vatrogasaca i ostali su u pripremi. Svi su preumorni, stižu nove snage, mijenjamo dečke nakon nekoliko sati rada i nekoliko boca potrošenog kisika', izjavio je Šoša.

Vatra je najvjerojatnije izbila na prvom katu zgrade i proširila se na kat iznad te zahvatila krovište.

Vatra je progutala i drvene stepenice preko kojih se ulazilo na kat iz ulice Mihovila Klaića. Akciju vatrogasaca na Kalelargi pratio je gradonačelnik Branko Dukić.

  • +20
Požar stana u centru Zadra Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic