SIMBOLIČNO POVEZIVANJE

[VIDEO] Američki i meksički umjetnici postavili klackalice za djecu s obje strane granice

01.08.2019 u 11:15

Bionic
Reading

Američki i meksički umjetnici postavili su u ponedjeljak ružičaste klackalice duž granice dviju zemalja kako bi se djeca s obje strane zida mogla zajedno igrati

Kako javlja CNN, umjetnici i aktivisti postavili su klackalice uz čeličnu ogradu koja dijeli Meksiko i Sjedinjene Države, točnije teksaški grad El Paso i meksički Ciudad Juarez.

Ideju o povezivanju djece s obje strane granice pomoću klackalica realizirao je Ronald Rael, profesor arhitekture na Sveučilištu Kalifornija, koji smatra kako bi one mogle biti temelj odnosa između Sjedinjenih Država i Meksika.

'Zid je postao središte odnosa Meksika i SAD-a, a djeca i odrasli s obje strane povezali su se na simboličan način, uz spoznaju da akcije koje se događaju na jednoj imaju izravne posljedice na drugoj strani', napisao je na društvenim mrežama Rael.

Ciudad de Mexico i Washington postigli su početkom lipnja sporazum kojim se Meksiko obavezao da će smanjiti migracije iz Srednje Amerike u SAD, a kako bi se izbjegle prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa o nametanju carina.

Američki Vrhovni sud je početkom tjedna, s pet glasova za i četiri protiv, dozvolio Trumpu korištenje 2,5 milijardi dolara dodijeljenih Pentagonu za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Vrhovni sud je odbacio presudu nižeg kalifornijskog suda koji je Trumpu osporio prenamjenu dodijeljenih sredstava. Povodom sudske odluke oglasio se i Trump proglasivši 'veliku pobjedu za zid'.

Inače, presuda Vrhovnog suda objavljena je na isti dan kada je Trump s Gvatemalom potpisao sporazum o kontroli migracija, kojim se nastoji ograničiti priljev migranata iz Srednje i Južne Amerike u SAD.