SPAŠAVA ŽIVOTE

Veterani: Trava je najbolji lijek protiv PTSP-a

03.04.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Konzumacija marihuane u medicinske svrhe od ove je godine dozvoljena u 20 američkih saveznih država, no za sada postoji prilično ograničen broj bolesti, odnosno stanja za koja je liječnici smiju propisivati – samo osam država priznaje PTSP kao jedno od njih

Obamina je administracija prošli mjesec konačno dozvolila da započnu dugo odgađana istraživanja koja bi trebala odgovoriti na pitanje mogu li se kanabisom također liječiti ili ublažavati simptomi PTSP-a kod američkih ratnih veterana. Mnogi od njih, na temelju osobnih iskustava, tvrde da mogu.

Logan Edwards koji je služio u Iraku nedavno je u razgovoru za NBC ispričao kako je strahovao da će postati dio strašne statistike prema kojoj svaki dan u prosjeku 22 bivših pripadnika vojnih postrojbi počini samoubojstvo. Njegov strah, kaže, nestao je tek kada je probao marihuanu.

Stručnjaci procjenjuju da oko 20 posto veterana iz ratova u Afganistanu i Iraku ima simptome PTSP-a. Budući da Department of Veterans Affairs ne dopušta svojim liječnicima da marihuanu propisuju za PTSP, oboljelima ne preostaje drugo nego da je nabavljaju na crnom tržištu, da lažu svojim liječnicima ili da je sami uzgajaju.

Edwards kaže da mu je trava vjerojatno spasila život.

'Kada sam je prvi put probao, došlo mi je da zaplačem jer je odagnala sve moje tjeskobe, jer je učinila sve ono što nisu OxyContin, benzodiazepini i antidepresivi koje su mi tri godine propisivali vojni liječnici', rekao je 26-godišnji veteran iz Davenporta u Iowi. Edwards tvrdi da ga simptomi kao što su pretjeran oprez, poremećaji spavanja, nesanica i noćne more prate praktički od trenutka kada je izašao iz zrakoplova na američko tlo 2008. godine.

'Uz konzumaciju marihuane mogu vrlo dobro funkcionirati. Vratio sam se u školu. Mogu opet pohađati nastavu i ocjene su mi dobre. Odnosi su mi zaliječeni. Trava mi je omogućila da si vratim život', rekao je taj bivši marinac.


Prema američkim medijima, na tisuće veterana snalaze se kako znaju ne bi li došli do marihuane kao lijeka. U 12 saveznih država u kojima je ona legalna, ali ne za PTSP, mnogi lažu liječnicima da imaju probleme poput kroničnih bolova za koje se može legalno propisati. Pritom žive u strahu da bi zbog kršenja zakona mogli ostati bez vojne novčane naknade od par stotina dolara. Ostali se okreću alkoholu ili ovise o konvencionalnim lijekovima, od kojih neki imaju teške nuspojave.

'Konvencionalni lijekovi samo produbljuju problem. Popis nuspojava na nekima od njih kaže da povećavaju suicidalne sklonosti', ističe Edwards.

Stručnjak za PTSP psihijatar dr. Harry Croft iz San Antonija, koji je liječio brojne veterane, pozdravio je pokretanje istraživanja djelovanja kanabisa.

'Dugujemo to našim oboljelim veteranima. Nažalost, postojeće opcije liječenja ne pomažu mnogima pa je potrebno znanstveno istražiti nove opcije, uključujući i medicinsku marihuanu', rekao je Croft.

Šezdesetdevetogodišnji vijetnamski veteran Bob Walker smatra da su njegovi ratni kolege živi dokaz za to da marihuana djeluje.

'Mi veterani već smo testirali djelovanje trave na PTSP i pokazali da je učinkovita. Lijepo je vidjeti da federalne vlasti konačno hvataju priključak', rekao je Walker.

Sean Azzariti (32) koji je ratovao u Iraku smatra da su mnogi životi mogli biti sačuvani da su veterani imali alternativne opcije.

'Da nisam imao kanabis, danas ne bih razgovarao s vama', rekao je i dodao: 'Veterani su bili ignorirani 30-ak godina, bilo im je zabranjeno ono što su stvarno trebali. Vijetnamski veterani mogli su nam reći da trava funkcionira.'

Edwards kaže da u posljednje vrijeme čak razmišlja o tome da ostavi suprugu i trogodišnju kćer i preseli se u Colorado u kojem je trava legalna kako bi prestao s kršenjem zakona.

'Mislio sam da su dani regrutacije, odvojenosti od obitelji iza mene kada sam istupio iz vojne službe. Međutim, zbog načina na koji se federalne vlasti odnose prema pitanju medicinske marihuane, prisiljen sam na odvojenost od obitelji kako bih mogao liječiti ratne rane... Nikada nisam mislio da ću postati medicinski izbjeglica', rekao je Edwards.