SPORNA FACEBOOK OBJAVA

Veterani ljuti: Stazić je dosegnuo dno dna, žali što nije pobijeno više Hrvata

29.05.2018 u 09:40

Bionic
Reading

Zajednica udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada (ZUV HGP) reagirala je na komentare Nenada Stazića, koji je u raspravi na Facebooku napisao 'Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?' i 'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!' te je upitala predsjednika Sabora ima li sankcija prema zastupnicima koji 'očigledno šire govor mržnje i žaljenje što nije pobijeno više Hrvata'

'Prema današnjoj situaciji pitamo se imaju li branitelji razloga za slavlje pošto je izgledno da komunizam u Hrvatskoj još nije pobijeđen. Sramotnim javnim istupima putem društvenih mreža saborskog zastupnika Nenada Stazića koji govorom mržnje ismijava hrvatske branitelje postavljanjem pitanja 'Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?' jasno zaključujemo kako smo za zastupnika Stazića suvišni u ovoj državi za koju smo se borili', naveo je u utorak u priopćenju ZUV HGP.

Poručio je da hrvatski branitelji nisu napuštali Hrvatsku ni devedesetih godina pa neće niti danas. 'Nisu imali tu privilegiju niti prednost jer da jesu zastupniče Staziću vi danas ne bi sjedili u Hrvatskom saboru već u vjerojatno jugoslavensko - srpskom što bi prema vašim izjavama vama i pasalo. (NE) Žalimo što smo vam pokvarili snove', stoji u priopćenju ZUV HGP-a i na kraju objašnjava kako su persiranje zastupniku Staziću namjerno pisali malim slovom jer prema takvim osobama ne mogu imati poštovanje.

ZUV HGP ocijenio je da je saborski zastupnik dno dna dosegnuo izjavom 'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!' 'Dno dna kojega ste dosegli svojom izjavom na svom Facebook profilu 'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!' dostigla je vrhunac vaše moralne i etične opredijeljenosti. Sudeći po vašim izjavama 1945. trebalo je pobiti sve koji nisu bili partizani i komunisti. Da, logično je da tada ne bi bilo mogućnosti danas imati samostalnu i suverenu Hrvatsku u što smo uvjereni da bi vas veselilo'.

  • +24
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zabrinjavajućim smatraju što 'rijetki mediji prenesu takve izjave i što za zastupnike ne postoji nikakva sankcija ni odgovornost (osim moralne koje očito nema) već imaju imunitet i smiju govoriti i raditi što ih volja'.

'Da je tako nešto izjavio 'obični građanin' odavno bi mu policija pokucala na vrata, navodi ZUV HGP. Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića upitali su ima li kakvih sankcija prema zastupnicima kojima se 'očito ne sviđa hrvatska država osim kada se radi o hrvatskim kunama i koji 'očigledno šire govor mržnje i žaljenje što nije pobijeno više Hrvata'. 'Je li takvim zastupnicima mjesto u Hrvatskom saboru? upitala je Jandrokovića Zajednica udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada.

A predsjednika SDP-a Davora Bernardića upitali su podržava li svoje zastupnike u takvim izjavama i stavovima i ima li u njegovoj stranci 'instrument za sankcioniranje očite netrpeljivosti prema Hrvatima, državi Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima'.

ZUV HGP izrazio je na kraju nadu da će u Hrvatskoj napokon zaživjeti demokracija gdje će svaki građanin moći birati zastupnika imenom i prezimenom a ne po partijskim i političkim listama. 'To je jedini način smjene generacije zastupnika u Hrvatskom saboru pošto su se neki doživotno pretplatili na tu fotelju', stoji na kraju priopćenja za javnost koje je potpisao predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić.

Stazićeve objave na Facebooku izazvale se veći broj negativnih reakcija u javnosti, a on je, prema pisanju medija, u međuvremenu sporni komentar izbrisao te se opravdava kako smatra da u Hrvatskoj fašizam još nije pobijeđen te kako on ne opravdava bilo kakav zločin.

'Da ne biste mislili da opravdavam bilo kakav zločin, ja sam protiv apsolutno svakog zločina. Fašizam nije pobijeđen 1945., znači u tom smislu posao nije dovršen, kao što je dovršen svuda drugdje u Europi', objasnio je Stazić.

Na sporni Stazićev komentar na Facebooku reagirao je i šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

'Relativiziranje zločina koji su pobjednici počinili nakon Drugog svjetskog rata, pa makar se radilo i o stilskim figurama i ukazivanju na probleme s kojima smo suočeni i danas, čini nas manje vjerodostojnima u obrani pozitivnih vrijednosti antifašističke borbe i ukazivanju na strašne zločine počinjene od strane fašista. Istina o herojskoj partizanskoj borbi naš je saveznik, a dio te istine je i ono što nije bilo dobro', napisao je Bauk na Facebooku.