OGLASIO SE BAUK

Staziću nakon komentara na Facebooku stigla kritika iz SDP-a: Relativiziranje zločina čini nas manje vjerodostojnima

28.05.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Nakon što je SDP-ov Nenad Stazić komentarom na Facebooku izazvao niz reakcija, stigla mu je i kritika iz stranačkih redova, i to od šefa Kluba zastupnika Arsena Bauka

Stazić je, podsjetimo, na svom Facebook profilu u petak napisao 'Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?' Ovaj status izazvao je salvu komentara, a nekima od njih Stazić je odgovorio na slijedeći način: 'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika'.

Stazić je u međuvremenu sporni komentar izbrisao, no opravdava se kako smatra da u Hrvatskoj fašizam još nije pobijeđen te kako on ne opravdava bilo kakav zločin.

'Da ne biste mislili da opravdavam bilo kakav zločin, ja sam protiv apsolutno svakog zločina. Fašizam nije pobijeđen 1945., znači u tom smislu posao nije dovršen, kao što je dovršen svuda drugdje u Europi', objasnio je Stazić.

Međutim, na njegov komentar na Facebooku reagirao je šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. 'Relativiziranje zločina koji su pobjednici počinili nakon Drugog svjetskog rata, pa makar se radilo i o stilskim figurama i ukazivanju na probleme s kojima smo suočeni i danas, čini nas manje vjerodostojnima u obrani pozitivnih vrijednosti antifašističke borbe i ukazivanju na strašne zločine počinjene od strane fašista. Istina o herojskoj partizanskoj borbi naš je saveznik, a dio te istine je i ono što nije bilo dobro', napisao je Bauk na Facebooku.

Ovo nije prvi put da je Bauk 'poklopio' stranačkog kolegu Stazića.

Reagirao je i kada je Stazić svojedobno u saborskoj raspravi usporedio Istru i Kataloniju. Kazao je tada Stazić kako Istra s pravom traži veću autonomiju jer u proračun uplaćuje 800 milijuna kuna više nego što iz njega dobija, te podsjetio kako je Istru u sastav Hrvatske vratio Josip Broz Tito. 'A država se ova odriče i Tita i njegovog djela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španjolska je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog djela i kad Istrijan toliko uplaćuje, a ovako ih se vrijeđa mislim da bi Istrijani trebali razmisliti da postupe kao Katalonci', rekao je tada Stazić.

  • +11
Arsen Bauk Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No, brzo mu je stigao odgovor od Bauka, koji je na Facebooku citirao Narodnooslobodilački odbor za Istru iz rujna 1943. 'Duh Istre ostao je nepokoren. Mi nismo htjeli postati poslušno roblje. U ovim odlučnim časovima naš narod pokazao je visoku nacionalnu svijest. Dokazao je svima i svakome da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati. Svojim vlastitim snagama, ne čekajući da im drugi donesu slobodu, Istrani su ustali, jurnuli na kasarne uhvatili čvrsto oružje u svoje ruke, da njime brane svoje pravo i slobodu. Otvorena su vrata zloglasnih tamnica, i pušteni na slobodu dični sinovi nikad pokorene Istre. Nećemo više nikad dozvoliti, da se našom sudbinom drugi poigrava', napisao je Bauk.

'Svaka usporedba Istre s Katalonijom u bilo kojem kontekstu neprimjerena je i nepotrebna', zaključio je Bauk.