predsjednica zove dorh

Vesna Pusić poručila Kolindi Grabar Kitarović da laže

10.03.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić reagirala je na tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vezane uz kupnju zgrade za hrvatske diplomate u Bruxellesu i predsjedničinu sugestiju da bi se tim poslom trebalo pozabaviti i Državno odvjetništvo. Ukratko, Vesna Pusić kaže da predsjednica laže kada govori o kupnji te zgrade

'Insinuacije koje su objavljene u Večernjem listu kao izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vezane uz kupnju zgrade za hrvatsku misiju pri EU-u u Bruxellesu neistinite su. U toj izjavi predsjednica sugerira kako je bilo nepravilnosti pri kupnji navedene zgrade, koje DORH mora prioritetno ispitati', tvrdi bivša šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić.

Podsjetimo, prvo je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla kako ona 'zna za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao bolje pregledati', a potom je Večernji list objavio kako je pritom predsjednica mislila i na posao kupnje zgrade za naše diplomate u Bruxellesu.

'Kritika predsjednice u sferi Ministarstva vanjskih poslova odnosi se na neprocesuiranje akcije kupnje zgrade u Bruxellesu, koja, premda kupljena za 11,5 milijuna eura, i dalje stoji neuređena i neuseljena. Kupljena je u vrijeme mandata Vesne Pusić, a u njoj je trebalo raditi stotinjak diplomatskih i gospodarskih predstavnika RH pri EU-u. Pokazalo se da su potrebni dodatni radovi na zgradi jer prvo treba ukloniti azbest koji je u nju ugrađen, a procjenjivalo se da bi dodatni radovi mogli stajati 40-ak milijuna kuna. Problem nije riješen, a naše diplomatske misije troše oko 200.000 eura godišnje na najam drugih prostora', piše Večernji list.

Vesna Pusić danas je objasnila okolnosti vezane za kupnju te zgrade. 'Pregovori oko te zgrade u Bruxellesu započeti su mnogo prije mandata vlade u kojoj sam ja bila ministrica vanjskih i europskih poslova. U mom mandatu uspjeli smo kupiti tu zgradu za nekoliko milijuna eura manje od originalne cijene o kojoj se prvotno pregovaralo.

Kao članica EU-a Hrvatska ima potrebu za zgradom Misije koju prije članstva nije imala. Zbog toga su započeti pregovori o kupnji više godina prije članstva, a uspješno su okončani upravo kad se potreba za njom pretvorila u nužnost. Sve procedure su objavljene lege artis.

Prilagodba zgrade bila je potrebna, kao u ostalom i prilagodba bilo koje druge zgrade koja se može kupiti, s obzirom na to da je uvijek potrebno organizirati prostor, razdvojiti uredske prostorije i privesti je specifičnoj svrsi Misije RH pri EU-u. Taj posao odvija se izuzetno sporo, što je bio problem i u mom mandatu kad sam opetovano inzistirala na tomu da se posao ubrza pa i delegirala dodatne službenike da rade na tom poslu kako bi se cijeli proces ubrzao', napisala je Vesna Pusić na Facebooku.

'Insinuirati kako se tu radilo o kriminalu ima isključivu svrhu plasirati laž u javnost', tvrdi Vesna Pusić.